29 septembrie 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

La 30 de ani de la evenimentele din 1989 încerc un demers jurnalistic care se bazează pe surse deschise dar si pe mărturisiri ale unor martori oculari despre ceea ce s-a numit Revoluția din Craiova. Pe parcursul mai multor articole voi incerca, sper să și reușesc, să  zugrăvesc evenimentele așa cum au fost. În afara de  Europa Liberă, craiovenii aveau ca sursă alternativă de informații posturile sârbești de televiziune. 

Oltenii intră în focurile Revoluției în  noaptea de 20 decembrie 1989 când se decide la București o contramanifestație la Timișoara cu „luptători” din Gărzile Patriotice.  Operaţiunea a fost hotărâtă de Elena Ceauşescu şi Emil Bobu şi coordonată de la Bucureşti de către Ion Dincă fost vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi de către colonelul Pîrcălăbescu Cornel fost şef al Statului Major al Gărzilor Patriotice din C.C. al P.C.R.

Potrivit portalului www.cercetare-memorialulrevolutiei1989.ro,  în judeţul Dolj în data de 20 decembrie s-a primit ordin de la Pârcălăbescu mobilizarea a 10.000 de luptători de la Craiova şi 4.000 de la Filiaşi. Au fost mobilizaţi 6.950 de muncitori din schimburile 2 şi 3 din intreprinderile craiovene. Prima garnitură de tren a plecat din Gara Craiova la ora 0,45, luptătorii fiind comandaţi de colonel Mihalcea Ion, şeful Statului Major al Gărzilor Patriotice Dolj. Ajunşi în Gara de Est Timişoara, au fost întâmpinaţi de manifestanţi, în urma discuţiilor luptătorii solidarizându-se cu timişorenii. Trei autobuze cu luptători din Dolj au plecat în centrul oraşului pentru a înţelege ce se întâmplă în Timişoara.

Momentul în care muncitorii din Oltenia au sosit la Timişoara a fost povestit şi de Ioan Savu, unul dintre liderii Revoluţiei. „În ziua de 21 decembrie 1989 m-am dus la gară, că veniseră trenurile cu olteni. Au venit cu bâte, li s-a spus că ungurii atacaseră România. Noi am cumpărat cornuri şi pâine şi lapte. Când au sosit, aveau salopete din acelea subţiri de gărzi patriotice, erau luaţi din schimburi. Am vorbit cu unii dintre ei, le-am spus ce facem noi aici, au înţeles şi îmi amintesc că unul a zis «Doamne, ce fel de oameni sunteţi voi, bănăţenii ăştia? Noi am venit să vă batem cu bâtele şi voi ne daţi pâine». I-am chemat să ni se alăture. Unii mai curajoşi au venit în faţa Operei”, îşi aminteşte Savu, citat de Mediafax. 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares