STIRI

ABA Jiu a intensificat monitorizarea râurior. Inundaţii la Scaieşti şi Pieleşti

teslui 15

Administraţia Bazinală de Apă Jiu anunţă că, pe râul Jiu, in ultimele 24 de ore, nivelurile si debitele au fost in scadere  pe sectorul superior si mijlociu, iar in sectorul inferior variabile,  datorita  precipitatiilor  sub forma de aversa inregistrate in interval si propagarii. În interval au fost atinse si depăşite COTELE DE ATENŢIE pe râul Jiu la staţiile hidrometrice: Răcari (CA+64) si Podari ( CA =300) ulterior iesind de sub incidenta  CA. În prezent,  nivelurile pe raul Jiu la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE APARARE.

 PE AFLUENTI SI RAURILE INTERIOARE  debitele si nivelurile la statiile hidrometrice au fost in general in scadere cu 1 pana la 106 cm, situandu-se sub COTELE DE APARARE.

    In ultimele 24 de ore s-au situat peste COTA DE ATENTIE  raurile la statiile hidrometrice:

        -Terpeziţa / Gabru    H max = 243 cm (CA + 23 cm), ulterior iesind de sub CA.

        -Desnăţui /  Dragoia H max = 443 cm (CA + 43 cm)  ulterior iesind de sub CA.

    Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum si de INHGA-CNPH, in urmatorul interval de 24 de ore, debitele si nivelurile vor mai fi în general in crestere datorită precipitatiilor in curs, celor prognozate si propagării viiturilor formate anterior.  Ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării viiturilor formate anterior se mai pot situa în jurul şi peste COTELE DE ATENŢIE unele cursuri de apa din bazinul  mijlociu şi inferior al raului Jiu. Tinand cont de actuala situatie hidro-meteorologica, conducerea A.B.A Jiu, a dispus luarea tuturor masurilor de monitorizare a evolutiei situatiei hidrometeorologice si transmiterea datelor in timp util, precum si  monitorizeaza evolutiei nivelurilor si debitelor pe cursurile de apa din judetul Dolj. ABA Jiu prin formatiile de lucru ale SGA Dolj  monitorizeaza cursurile de apa din judet si  lucrarile hidrotehnice cu rol de aparare împotriva inundatiilor, fiind pregatite sa actioneze daca situatia o impune, cu forte si mijloace de interventie.

 Din cauza precipitatiilor abundente insemnate cantitativ, inregistrate in intervalul 23.03-25.03.2016, s-au produs scurgeri de pe versanti, torenti, pâraie ce au dus la creşteri  semnificative de niveluri şi debite cu depasirea COTELOR DE ATENTIE  si  revarsarea unor rauri mici, pe anumite sectoare, in judetul Dolj. In intervalul de 24 de ore au fost afectate de cresterea nivelurilor si debitelor pe rauri suprafetele riverane situate in zonele joase predispuse la inundatii in cazul revarsarii apelor urmatoarele obiective:

Comuna Pielesti:

       Conform Raportului Operativ primit de la CLSU Pielesti, ca urmare a precipitatiilor inregistrate, in intervalul 22-25.03.2016 s-au produs scurgeri de pe versanti, ceea ce a dus la cresteri de niveluri si debite pe paraul Teslui, fara depasirea Cotelor de Aparare, fiind inundata partea carosabila a DJ 641 Mischii – Caracal, datorita incapacitatii de preluare a tuburilor de scurgere a apei pe sub DJ 641, in  zona de subtraversare a podului de cale ferata in localitatea Pielesti, sat Parsani, pe o lungime de 70 m cu o inaltime a lamei de apa de 50 cm. Circulatia in zona a fost inchisa de catre Politia Rurala si reprezentanti ai CLSU Pielesti, fiind dirijata pe o ruta ocolitoare situata aval 500 m, pana la retragerea apei de pe carosabil.

      Comuna Scaesti

   Sat Scaesti au fost afectate din  scurgeri de pe versanti si baltiri

-20 ha grau,triticale

-20 ha teren arat

   Sat Valea lu Patru au fost afectate din scurgeri de pe versanti, baltiri si revarsare pr. Argetoaia (zona joasa)

-50 ha grau

-2 ha lucerna

-2 ha mazare

-46 ha  teren arat

 Localităţi din judeţul Dolj posibil a fi afectate conform Planului Judeţean de Apărare Împotriva Inudaţiilor: Pieleşti, Robăneşti, Drăgoteşti. În momentul de faţă nu este cazul.

Localitati  din judeţul Olt posibil a fi afectate conform Planului Judetean de Aparare Impotriva Inudatiilor: Farcasele, Cezieni, Dobrosloveni.

      Conducerea A.B.A Jiu a dispus intrarea in dispozitiv  de alerta hidrologica in momentul instuirii CODULUI GALBEN conform AVERTIZARII HIDROLOGICE. Si a luat toate masurilor de monitorizare a evolutiei situatiei hidrometeorologice.

      S-au luat masuri pentru monitorizarea nivelurilor si debitelor pe raurile din arealul afectat marind frecventa de citire, inregistrare si transmitere a datelor privind evolutia fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilita.

       Informarile si avertizarile hidrometeorologice s-au transmis catre CJSU respectiv ISU, care a anuntat conform fluxului informational, CLSU din zonele aflate sub incidenta CODULUI GALBEN.

       Pe sectoarele  neindiguite A.B.A Jiu este pregatita sa actioneaze in punctele critice, daca situatia o impune, cu formatii de interventie operativa ale S.G.A. Dolj, fiind mobilizati cu materiale si  mijloace de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta prin Serviciile de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor aflate sub incidenta codului, in eventualele interventii operative de interes local pentru actiunile de limitare si inlaturare a efectelor inundatiilor, pana la indepartarea pericolului si revenirea situatiei la normal.      .

        Întreaga activitate privind actiunile de aparare impotriva inundatiilor se desfasoara sub directa coordonare si indrumare a conducerii a A.B.A. Jiu, prin  S.G.A. Dolj, directorul S.G.A Dolj fiind seful Grupului de Suport Tehnic pentru Aparare Împotriva Inundatiilor, in permanenta colaborare cu Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Dolj si celelalte institutii implicate in  managementul situatiilor de urgenta.

In cursul zilei de ieri 24.03.2016 avand in vedere situatia hidro-meteorologica pe cursurile de apa din judetul Dolj, A.BA. Jiu prin S.G.A Dolj, a luat urmatoarele masuri :

– continuarea monitorizarii raului Jiu pe sectorul Filiasi-Podari, pr.Argetoaia pe sectorul Argetoaia-Scaesti,  pr. Desnatui pe sectorul Calugarei – acumulare Fantanele, pr.Gabru pe sectorul Terpezita – acumulare Fantanele. A.B.A. Jiu prin S.G.A. Dolj cu formatiile de lucru monitorizeaza in continuare evolutia nivelurilor si debitelor pe cursurile de apa, precum si starea lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare aflate in administrare.

 

0 Shares