29 februarie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Deputatul PSD de Dolj, Alina Tanăsescu, a explicat de la tribuna Parlamentului de ce este necesară o modificare a prevederilor privind răspunderea magistraților din legea 303/2004.  „Ne dorim ca raspunderea magistratilor sa nu fie doar o prevedere inaplicabilă în lege”, spune Alina Tănăsescu. 

„Răspunderea magistraților deși exista formal în lege nu a putut fi aplicată niciodată așa cum corect au sesizat chiar unele asociații profesionale ale magistraților. Este motivul pentru care susținem modificarea art. 96 alin. 7 din lege. Judecătorul sau procurorul care a încălcat cu rea credință sau gravă neglijență legea și drepturile omului trebuie să răspundă. Considerăm că magistrații care respectă legea, îi respectă pe cetățeni, își respectă profesia, nu au de ce să se teamă că prin această modificare ar putea fi afectată independența magistraților și a justiției. Este  normal ca fiecare dintre noi, fie că suntem parlamentari sau magistrați, să răspundem pentru ceea ce facem. Așa cum este normal ca statul să plătească cetățenilor care au suferit prejudicii ca urmare a unei hotărâri definitive și apoi să se îndrepte împotriva căruia a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, a precizat Alina Tănăsescu.

„Sunt manipulări în spațiul public cum că PSD prin propunerea legislativă a eliminat principiul independenței procurorilor, principiu prevăzut în Constituție. Dar au uitat să precizeze faptul că în Constituție la art. 124 se prevede principiul independenței judecătorilor. Mai mult, art. 132 care reglementeaza statutul procurorilor prevede că aceștia își deșfășoara activitatea potrivit principiului legalitătii, imparțialității și controlului ierarhic. Deci suntem în realitate acuzați că respectăm Constituția? Am adoptat o mare parte a amendamentelor CSM-ului dar auzim că le ignoram, ne dorim ca răspunderea magistraților să nu fie doar o prevedere inaplicabilă în lege, ne dorim să nu mai existe abuzuri în justiție pentru care să nu răspundă nimeni, ne dorim ca românii să se bucure de o justiție corectă și echitabilă, ne dorim ca magistrații să-si desfașoare activitatea în conformitate cu Constituția Romîniei și a legislației internaționale în domeniu. Acestea sunt dezideratele pe care PSD le-a transpus în aceasta inițiativă legislativă”, a conchis deputata doljeană.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares