Prin Legea offshore, România are pentru prima dată un cadru legislativ coerent, viabil şi pragmatic în domeniul exploatărilor petroliere şi de hidrocarburi offshore. Prevederile acestei legi sunt de o importanţă uriaşă pentru ţara noastră, reglementându-se în mod transparent modalităţile de atribuire a operaţiunilor petroliere, de exploatare a resurselor de hidrocarburi, precum şi avantajele obţinute de statul român, prin încasarea de redevenţe şi impozite. Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (Legea offshore) va permite continuarea operaţiunilor de exploatare şi evaluare a resurselor de hidrocarburi din perimetrele offshore din Marea Neagră, dezvoltarea acestora, precum şi interconectarea infrastructurii naţionale de transport şi alimentare cu gaze naturale. Legea are un impact fundamental pentru dezvoltarea economică, dar şi pentru asigurarea siguranţei energetice a României, acestea fiind obiective majore ale strategiei energetice şi un element esenţial din Programul de guvernare al PSD.

  • Jumătate din producţia de gaz din exploatările offshore va fi tranzacţionată pe bursa din România

Astfel, este prevăzut în mod clar faptul că jumătate din producţia de gaz din exploatările offshore va fi tranzacţionată pe bursa din România, legea acordând investitorilor o deducere de  30% din impozitul pe venitul suplimentar obţinut. S-a urmărit astfel crearea unui echilibru benefic pentru ambele părţi între câştigurile obţinute de stat şi profiturile investitorilor ce vor exploata gazele din Marea Neagră. Această lege dă posibilitatea României să îşi extindă reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, de care urmează să beneficieze o importantă parte a populaţiei, neracordată în prezent la sistemul naţional de transport gaze naturale. Nu în ultimul rând, investiţiile preconizate în domeniu vor duce implicit la dezvoltarea unor afaceri complementare, precum şi crearea unui număr considerabil de noi locuri de muncă. Proiectul legislativ reglementează că sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, ce va fi utilizat pentru extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului. Repartizarea sumelor colectate se face prin hotărâre a Guvernului. Colectarea impozitului asupra veniturilor suplimentare se va face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Totodată, sumele vor putea avea ca destinaţie şi finanţarea marilor programe din infrastructură, inclusiv construirea de autostrăzi.

  • Obiective: Protejarea mediului înconjurător şi dezvoltarea economică generală a ţării

 Unul dintre obiectivele majore urmărite de statul român în cadrul dezbaterilor premergătoare adoptării acestui proiect legislativ este protejarea mediului înconjurător. Acest obiectiv a fost transpus în actuala lege offshore. De exemplu, a fost modificată zona de protecţie în cazul unor descoperiri arheologice, care s-a redus de la 200 de metri la 50 de metri. De asemenea, firmele care vor exploata vor fi obligate să depună o declaraţie prin care să-şi asume plata reparaţiilor pentru eventuale daune aduse mediului. Potrivit proiectului de lege offshore, titularii acordurilor petroliere depun la Ministerul Energiei o „documentaţie” care va fi anexată cererii privind emiterea actului de autorizare pentru lucrările offshore. Fără această documentaţie, Ministerul Energiei nu poate emite actul de autorizare în privinţa lucrărilor offshore.Legea votată şi adoptată cu sprijinul Grupului parlamentar al PSD, are o importanţă strategică imensă pentru ţara noastră. Ea va avea ca efect direct parcurgerea unor paşi consistenţi spre crearea independenţei energetice a României, precum şi dezvoltarea economică generală a ţării şi a fiecăruia dintre noi, prin câştigurile obţinute de stat şi folosite în beneficiul tuturor românilor.

Alina-Elena TĂNĂSESCU, deputat PSD Dolj