22 februarie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Zeci de victime în următorul accident feroviar?

Ieri, în toiul nopții, noua deraiere a unui marfar pe o linie principală, cu distrugeri majore de infrastructură, ne arată încă o dată starea jalnică a liniei cu traverse de lemn „coapte”, așa cum se vede și din fotografii.

Magistrala București-Timișoara blocată, sute de călători rămași pe drumuri în toiul nopții. Vagoane de-a latul căii ferate: ce se întâmpla dacă pe firul celălalt era un tren de călători?

Nu știm cauza accidentului dar oricare din bolile cronice ale infrastructurii feroviare, sau o combinație, puteau să-l provoace. Un accident cu multe victime omenești este tot mai aproape. Din păcate, doar așa se pot trezi politicienii.

Bolile sunt arhicunoscute: 25 de ani de subfinanțare a rețelei feroviare care a fost lăsată să se degradeze accentuat de către politicienii șoferi. Acum vine scadența! Peste mai punem și starea jalnică a materialului rulant, indisciplina și timpul de odihnă nerespectat la mecanici.

Ce se poate face? Multe pot și trebuie să fie făcute. La operatori, verificarea la sânge a materialului rulant și a disciplinei mecanicilor.

Iar la infrastructură o întreținere riguroasă plus reparații capitale, de mult timp scadente pe cea mai mare parte din rețea. Eliminarea practicilor de lăsare a liniei în paragină înaintea reconstrucției așteptată, cândva, și pe București-Craiova. Accelerarea proiectelor de reconstrucție care țin magistralele „sugrumate” și nesigure câte un deceniu, indiferent de constructor. Evident, cele mai multe probleme sunt la beneficiar, adică CFR.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares