6 octombrie 2024

Între cei aproximativ 60 de expozanți la târgul de zilele orașului, un pavilion face furori și atrage atenția ca un magnet. Este vorba de o adevărată expoziție de suveniruri, create cu talent, dar și cu haz sau talc. Sacoșele cu ”Lubeniță + pâine”, ”Scot sabia” sau ”M-a făcut mama oltean” strâng sute de privitori care află că autorii nu sunt alții decât elevi de liceu, români și bulgari, hotărăți să dezvolte turismul din cele 2 țări.

Cortul din Piața William Shakespeare, de lângă Teatrul Național ”Marin Sorescu” parcă vinde covrigi calzi. Se face coadă la el de cel puțin 5 metri. Oamenii se înghesuie din toate părțile. Se aud exclamații de uimire, râsete, se fac poze. Uneori, se adresează rugăminți. Cum pleacă cineva, vin alții. Și așa, de dimineața până seara, de câteva zile. Culmea e că nici nu se vinde ceva! Doar se dă voie la privit, pipăit, se discută, se râde mult, se fac complimente. Și o mână de copii – să aibă vreo 17-18 ani – dau din cap, oferă informații, uneori se fâstâcesc, alteori se lasă fotografiați, mândri de ce au realizat.

Și chiar au cu ce să se laude. Au creat singuri, din imaginația lor, obiecte care să reflecte spiritul oltenesc. Istoria. Tradiția. Obiceiurile. Umorul.

”Participăm la un proiect foarte frumos, ”Povești de călătorie” se numește, prin Programul Erasmus+”, spune repede, într-un moment de respiro, o puștoaică simpatică, toată numai zâmbet, cu părul lung și arămiu. Flavia. ”Ideea a fost să creăm suveniruri. Obiecte care să promoveze zona noastră, dar și zona Vidinului, din Bulgaria, pentru că proiectul este în parteneriat cu un ONG din Bulgaria. Și le-am făcut. Le-am adus la târgul de Zilele Craiovei, să le expunem doar – suntem în etapa de diseminare acum și le arătăm și explicăm altora ce a însemnat acest proiect. Dar lumea tot insistă să le vindem (suvenirurile, n.r.), ne oferă bani, apoi numere de telefon, sa-i sunăm când ne vom hotărî să le comercializăm”, râde ea, în timp ce potrivește bretelele unei sacoșe la loc pe masă. ”Nu ne așteptam să avem asemenea succes!”

Flavia Radoi este unul dintre cei doi lideri ai grupului de tineri români – 13 la număr. Ei și încă 13 tineri bulgari au lucrat împreună pentru realizarea acestor suveniruri. Întâi o săptămână în Bulgaria, anul trecut, apoi în Craiova, în aprilie, anul acesta, când colegii bulgari au venit pentru 12 zile de activități. După documentări, întâlniri cu specialiști din diverse instituții craiovene, cei 26 de tineri și-au pus tot talentul și priceperea în joc, au selectat fotografii cu figuri celebre sau clădiri-monument din istoria Craiovei, au creat sloganuri haioase și au realizat desene, picturi, pe care apoi le-au imprimat pe diverse obiecte: căni, farfurii, sacoșe și rucsacuri de pânză, tricouri, agende, brelocuri, magneți, vederi, stickere. Colecția este impresionantă și nu știi la ce să te uiti mai întâi: la șorțul ”Ciorbă de dragavei”, sacoșa ”Papornița cu praz”, magnetul ”Lubeniță + pâine”, cana ”O țâră de țuică de prune”, agenda cu Parcul Bibescu (actual Romanescu), brelocurile cu Brâncuși sau stickerele cu Nea Mărin (Amza Pellea) ori la magneții din lemn și ceramică, modelați și pictați manual.

”Le-am făcut să ne placă în primul rând nouă. Eram siguri că vor plăcea și altor tineri de vârsta noastră, dar nu ne gândeam că oameni trecuți de 60 de ani se opresc, fac fotografii și ne laudă! Suntem încântați. De rezultate, dar mai ales de ce a însemnat tot procesul, activitățile din Bulgaria, faptul că ne-am împrietenit cu colegii de acolo, că am lucrat împreună”, mai spune Flavia, cu zâmbetul întins până la frunte.

Mai apucăm să luăm un flyer de prezentare a proiectului. Oamenii se înghesuie, iar Flavia și colegii vorbesc non-stop, dând explicații pentru fiecare obiect în parte, arătțndu-l, prezentțnd proiectul care s-a făcut ”vinovat” de toată vânzoleala.

În jur, pavilioanele celelalte, frumoase foc, pline de obiecte meșteșugărești stau tăcute și înțelegătoare. Așa e cu generația tănără: arde, e plină de idei focoase! De-ar fi mai mulți ca tinerii ăștia, nu s-ar supara. Ba dimpotrivă.

Proiectul ”Povești de călătorie – În căutarea identității” este un proiect de mobilitate, bilateral, implementat de Asociația CREEAZĂ ROMÂNEȘTE din Craiova, în parteneriat cu Business Innovation for Career Development din Archar, Bulgaria, prin Programul Erasmus + al Uniunii Europene. Au participat

26 de tineri – 13 din Bulgaria și 13 din România – 4 lideri și peste 12 specialiști din cele 2 comunități. Proiectul s-a desfășurat în perioada 1 februarie 2020 – 30 iunie 2022 și a cuprins două mobilități, una de 7 zile, desfășurată în Bulgaria, în iunie 2021 și a doua, de 12 zile, efectuată în aprilie 2022, în Craiova (ambele amânate repetat din cauza pandemiei Covid 19).