8 septembrie 2024

map

sursa foto: www.130km.ro

Autostrada Craiova-Pitești rămâne varianta cea mai sigură pentru ca Bănia să fie legată de București și Constanța, pe de o parte, și spre Vest, via Sibiu-Nădlac, pe de altă parte. Deși pe ultima sută de metri s-a încercat un oarecare lobby pentru  rep0ziționarea în  Master Planul de Transport a autostrăzii A6 Calafat-Lugoj, demersul a fost sortit eșecului.

Comisia Europeană a aprobat, în sfârșit, Programul Operațional pentru Infrastructură Mare 2014-2020. Programul va pune în practică Master Planul de transport  și prevede o finanțare de 11,8 miliarde de euro pentru infrastructura din România. Pentru Oltenia aprobarea Programului Operațional pentru Infrastructură Mare și implicit a Master Planului de Transport  ar trebui să însemne finalizarea procedurii pentru desemnarea firmei care va realiza în Parteneriat Public Privat autostrada Craiova-Pitești.

“La autostrada Craiova-Pitești a trebuit să întârziem cu procedura până se aprobă Masterplanul de transport și acum o să primim ultimele observații. Domnul ministru Ioan Rus m-a asigurat că în maximum o lună primim de la Comisia Europeană și acordul final și atunci putem să anunțăm și câștigătorul. Avem mai multe companii care au participat, ele au fost evaluate, dar trebuie să fie în cadrul Master planului”, Victor Ponta, aprilie 2014

Nu a fost o lună cum declara Victor Ponta în aprilie, ci aproape trei. Între timp, Ioan Rus a demisionat din fruntea ministerului, senatorul craiovean Mihai Fifor fiind nominalizat să-i ia locul.  Dacă și președintele Iohnnis va accepta nominalizarea, incă mai cugetă, soarta autostrăzii Craiova-Pitești va depinde într-o mare măsură de Mihai Fifor. Greu de spus când va începe, însă având în vedere procedura aleasă- PPP, constructorul va avea tot interesul să finalizeze rapid lucrările pentru a-și putea recupera mai repede investiția făcută. Speranțele Craiovei de a avea o legătură directă cu Europa se leagă de realizarea  tronsonului Sibiu -Pitești, planificat a se deschide în 2018, când se serbează 100 de ani de la Marea Unire.

Tronson Stadiu Deschidere
I.Bucuresti – Pitesti In exploatare 1972, 2007
II.Pitesti – Sibiu Planificat, centura Sibiu in exploatare Dec 2010,2018
III.Sibiu – Orastie In exploatare Dec 2013, Nov 2014
IV.Orastie – Deva In exploatare Dec 2012, Mai 2013
V.Deva – Lugoj Partial in exploatare,restul in executie Dec 2013, 2015, mai 2016
VI.Lugoj – Timisoara Partial in exploatare,restul in executie Oct 2012, 2015
VII.Timisoara – Arad In exploatare Dec 2011, Iun 2012
VIII.Arad – Nadlac Partial deschis, restul in executie Dec 2014, Iul 2015

sursa: www.130km.ro

„Anul acesta se dau în folosinţă loturile până la Lugoj şi lotul I după Lugoj, iar anul viitor, din Ungaria până dincolo de Sibiu se va merge pe autostradă. Bucata cea mai grea şi importantă, Sibiu-Piteşti, a fost aprobată ieri (vineri – n.r.) şi este pe primul loc în proiectele de infrastructură finanţate de Comisia Europeană. S-au finalizat contestaţiile şi s-a făcut studiul de fezabilitate”, a afirmat Ponta.

Autostrada Craiova-Slatina-Piteşti va avea o lungime de 121,8 kilometri, patru benzi de circulaţie, câte două pentru fiecare sens de mers. Contractul de concesiune cuprinde proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii .Autorităţile au estimat că aceasta va costa aproximativ 1,5 miliarde de euro. Constructorul îşi va recupera investiţia din taxa de traversare, aceasta fiind estimată la 5 euto/autovehicul.