
Eforturile municipalității de a atrage noi investitori în Bănie încep să-și arate roadele. În urmă cu un an, Craiova a deschis un centru de afaceri în sediul Camerei de Comert și Industrie din Southampton. Asistența centrului a fost asigurată de doi studenți români care studiază în Marea Britanie, fără niciun cost pentru bugetul municipalității. În baza acestui parteneriat, au sosit la Craiova mai mulți posibili investitori care au vizitat deja orașul și parcul industrial.
Potrivit primarului Lia Olguța Vasilescu, doi dintre investitorii care au vizitat anul trecut Bănia și-au manifestat intenția fermă de a deschide câte o fabrică în Parcul Industrial. Una dintre acestea produce circuite integrate, iar patronii sunt în negocieri avansate pentru strămutarea productiei din China în Craiova, după ce au avut mai multe întâlniri cu oamenii de afaceri din Oltenia pentru a fi siguri că există piață de desfacere pentru produsele lor. În prima fază vor fi înființate 200 de noi locuri de muncă. Anunțul patronilor celor două fabrici ca se vor muta cu o parte din afaceri în Bănie urmează a fi făcut în luna mai, atunci când va avea loc o nouă întâlnire a autorităților din Craiova și din Dolj cu mediul de afaceri britanic.
„Anul trecut, întâlnirea cu mediul de afaceri britanic a fost fructuoasă, în sensul că au participat 50 de investitori, ambasadorul României în Marea Britanie, șeful Camerei de Comerț și Industrie a Marii Britanii și toată conducerea Camerei de Comerț și Industrie din Southampton. Am incercat, de fiecare dată când fac vizite externe, să asigur parteneriatul cu ambasada României din țara respectivă pentru a da o greutate mare demersurilor municipalității. În stabilirea relațiilor cu Marea Britanie m-au ajutat mult doi români – Călin Huma și Dragoș Moisescu, primul fiind stabilit de peste 20 de ani în Marea Britanie, pe care i-am adus prima oară la Craiova, când eram senator, și am pus împreună bazele înființării platformei Bridge, o inițiativă care se dorește a fi un pod de legătură între oamenii de afaceri români și englezi. Mă bucur să văd că această inițiativă se concretizează si, după atragerea firmei ETI la Craiova, ne extindem și spre zona britanică. Cel mai greu e sa convingi primul investitor mare, pentru că, apoi, ceilalți vor vedea că facilitățile despre care noi vorbim nu sunt vorbe în vânt”, a spus edilul-șef al Băniei.