28 februarie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nu întâmplător în Codul Administrativ se prevede la articolul 150 că primarul depune jurământul în ședința de constituire a consiliului local. Este ședința la care participă prefectul județului, adică reprezentantul guvernului în teritoriu(puterea executivă). Legiuitorul a dorit ca primarul ales de cetățeni și validat de instantă (puterea judecătorească) să depună jurământul în fața prefectului ca reprezentant al puterii executive și ca mandatul să înceapă odată cu Consiliul Local( legislativul adică).

CODUL ADMINISTRATIV nu spune ce se întâmplă dacă primarul nu depune jurământul la ședința de constituire. Precizează tot articolul 150, în cazul în care prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor primarul depune jurământul în fața unui judecător delegat.

Și de aici încep interpretăriile. E nevoie de cvorum ca primarul să depună jurământul? Ce fel de ședință este cea în care depune primarul jurământul, ordinară, extraordinară, deîndată? În fața cui depune jurământul, a Consiliului Local? Întrebări la care codul nu răspunde. O să interpreteze instanța așa cum o să facă și în cazul jurământului depus de primarul Craiovei în fața judecătorului delegat (chiar președintele Judecătoriei Craiova ) contestat la Tribunal de consilierul local PLUS, avocatul Lucian Săuleanu.

PS. Faptul că instanta a admis apelul formulat de Lucian Săuleanu deși în hotărîrea Judecătoriei Craiova se preciza că este fără cale de atac nu este neobișnuit având în vedere faptul că instanța a acceptat și cererea celebrului Becheru privind invalidarea mandatului de primar cu toate că în cod se precizează clar care sunt condițiile. Trendul este de a nu bloca accesul la justiței chiar dacă multe din cereri sunt inadmisibile. (M.P)

Invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.

Art 149, Cod Administrativ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares