Încep cu subiectul cel mai fierbinte. Prezența. Este o prezenta scăzută dar nu surprinzătoare având în vedere că în ultimul an de zile am avut trei rânduri de alegeri din 6 în 6 luni. A lipsit miza. Se știa câștigătorul dinainte. O miza secundară , locul doi, neinteresantă pentru cetățeni ci doar pentru cei implicați. Analiza prezenței nu începe cu numărul total de alegători. La alegerile locale se prezintă, de obicei, excepție au făcut cele din 2012, unde am avut o prezentă record de 130.000 de persoane, 100.000 de cetățeni. Așadar prezența la alegerile de dumincă a fost jumătate din cei care au fost la vot în iunie 2016. Doar 50.000 de cetățeni cu drept de vot au fost interesați de aceste alegeri. Nu este nici catastrofal, nici vot de blam este pur și simplu o saturație față de procesul electoral.
Scorul înregistrat de PSD. Obișnuiți cu scoruri cu cifra 6 in fata, social-democrații au căzut pe gânduri. O explicație ar fi că din cele trei runde de alegeri -locale, parlamentare, parțiale – sunt primele în care Lia Olguța Vasilescu nu mai este candidat ci vector de imagine. Transferul de imagine de la ministrul Muncii la Mihail Genoiu a funcționat la un randament 30 la sută. Chiar și așa candidatul PSD a câștigat fără probleme, diferența dintre primii doi clasați fiind de 27 de procente.
Scorul înregistrat de PNL. Cu o campanie fără zvâc, Mario Ovidiu Oprea a luat scorul partidului. Nu a reușit să-i creeze probleme candidatului PSD, lucru remarcat și de electorat care a preferat să stea acasa decât să participe la o competiție electorală fără miză.
Surprizele plăcute au venit de la ALDE prin Anișoara Stănculescu și de la Lucian Sauleanu. Cei doi, pe segmentele lor au avut o campanie articulată, vioaie. Un plus pentru Lucian Săuleanu care nu a beneficiat de structura unui partid.
P.S. Scenariile care circula pe facebook ma fac sa rad, asa ca nu am sa le comentez.