15 iulie 2024
0 0
Read Time:4 Minute, 7 Second

Dosarul primarul Craiovei devine pe zi ce trece un studiu de caz. Din toate punctele de vedere. Decizia primăriței de a publica pe facebook stenograme din dosar nu este pe placul procurilor DNA dar nici a martorului-denunțător Petru Becheru, nimeni altul decât președintele Asociației de Proprietari Romarta. Într-o declarație pentru GDS, Becheru spune că se simte amenințat și jignit de comentariile de pe facebook în urma postărilor primarului Lia Olguța Vasilescu.  

denunt

Realitatea este că Petru Becheru caută scandal, chiar notorietate și se implica mai mult decât ar fi cazul în acest dosar. Cu mult înainte de a publica Olguța Vasilescu stenograme din dosar, Petru Becheru, sub protecția contului de facebook „Asociația de Proprietari Bloc Romarta Craiova” a început hărțuirea autorităților craiovene.

Iată ce scrie într-o postare în data de 20 iulie: Asociația de Proprietari Bloc Romarta Craiova solicită public Primăriei Craiova și instituțiilor subordonate să înceteze presiunile ilegale făcute asupra președintelui asociației pentru a-l determina să adopte o atitudine pro-corupție. După ce a fost amenințat cu amendarea, cu destituirea, apoi agresat fizic pentru a semna drept complice la infracțiunile pentru care conducerea Primăriei Craiova a fost arestată, amenințările s-au materializat în sancționarea contravențională a președintelui. Mulțumim Judecătoriei Craiova pentru promptitudinea cu care a constatat ilegalitățile (atașăm sentința instanței)”.

romarta

O altă postare, în aceeași notă: Cum s-a luat mita: deși valoarea lucrărilor (supra evaluate) la fața de era integral acoperită din sponsorizarea primită de Pro Craiova de la UTI, o parte din proprietarii din blocul Romarta au fost OBLIGAȚI de primărie să achite către reprezentanții RECON SA, la preț foarte mare, lucrările de reparație la fațada blocului. Diferența este încă o infracțiune de mită.

Pe 28 iulie contul de facebook al Asociației anunță că se va constitui parte civilă și distribuie articolu din GDS pe aceeași temă: Asociația Romarta se va constitui parte civilă cu pretenția ca fațada blocului să fie adusă la culoarea originală, culoarea fiind schimbată ilegal, fără avizele necesare, cu obligația ca inculpații să ne plătească și sponsorizarea acordată special pentru blocul nostru de UTI și cheltuielile cu avocatul, al cărui nume va fi o mare surpriză”

Tot pe 28 iulie, același cont: de facebook: Asociația de Proprietari Bloc Romarta Craiova solicită din nou public Primăriei Craiova și instituțiilor subordonate să înceteze presiunile ilegale făcute asupra președintelui asociației pentru a-l determina să adopte o atitudine pro-corupție. Comentariul de amenințare cu moartea din poza atașată a fost publicat azi de Gavrilă Marian Tomiță, angajat la… RAT Craiova, instituție subordonată Primăriei Craiova, unde au lucrat inculpatul Preda Radu (director) și inculpata Popescu Daniela ( resurse umane).

steno

Pe 28 iulie primărița decide să publice stenograme din dosar. Este vorba de înregistrări  din 2014 puse la dispoziție autorităților chiar de Becheru. Decizia primăriței nu a fost nici pe placul lui Becheru, nici al procurorilor DNA. Deși nu exista vreo obligație legală de confidențialitate în acest moment, DNA a sesizat CSM. „La 25 iulie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar în legătură cu unele declaraţii ale doamnei Vasilescu Lia Olguţa, primar al municipiului Craiova, făcute la un post de televiziune şi preluate de majoritatea instituţiilor de presă. În motivarea cererii se arată că declaraţiile respective cu privire la modul de desfăşurare a cercetărilor în dosarul penal în care Vasilescu Lia Olguţa a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie sunt tendenţioase, au impact deosebit asupra opiniei publice, creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditează ideea că activitatea procurorilor s-ar desfăşura cu încălcarea principiului legalităţii şi, în consecinţă, sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să pună în discuţie deontologia profesională a magistraţilor. Ulterior, pe 1 august 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis, în completare la sesizarea iniţială către Consiliul Superior al Magistraturii, un set de materiale care apar pe pagina de facebook a acesteia şi din care rezultă faptul că doamna Vasilescu Lia Olguţa publică periodic probe din dosarul de urmărire penală, de natură a pune presiune pe martorul-denunţător şi îşi face apărări în spaţiul public, ci nu în faţa judecătorilor”, precizează DNA într-un răspuns pentru GDS. 

Un specialist în drept, consultat de PUNCT OCHIT, a  precizat că  Olguța Vasilescu nu poate fi trasă la răspundere pentru interpretările publicului: „Dosarul este public, se judeca public deci oricine poate lua cunoștința de persoane si situații. Primarul nu e moderator in sens jurnalistic ca sa cenzureze commenturile. Totusi a facut apel repetat la decenta in exprimare. Este primar si comunitatea are dreptul sa cunoască situația. Expunerea a fost strict factuala. Nu a facut referiri la dizabilități sau aspecte personale. Expunerea a fost documentara iar modalitatea in care publicul interpretează nu aparține primaritei. Nu exista vreo obligație legală de confidențialitate in acest moment. Cei care il ataca răspund personal pentru asta nu este vreo răspundere colectivă atât timp cât cel care a postat insista pentru decenta si rezerva in exprimare”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares