23 iulie 2024

Persoane demonstreaza fata de regimul comunist, in Piata Prefecturii din Craiova, 22 decembrie 1989. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Primele minute de libertate la Craiova relatate în documentele Asociație Umanitare “22 Decembrie 1989” Dolj

Ora 12.59

Televiziunea şi radioul anunţă căderea lui Ceauşescu: “Clica ceauşistă care a dus ţara la ruină a fost înlăturată . . . ” De la balconul hotelului “Pallace”, cineva cu un radio în mână face semne şi strigă: Ceauşescu a fugit!“ Moment de entuziasm în piaţă şi de clarificare a celor care încă mai ezitau. Urale. Cordonul de soldaţi este rupt. Mulţimea năvăleşte spre scările clădirii. Pătrund în clădire delegaţii mulţimii şi numeroşi alţii (Croitoru Ştefan, Constantin Dilly Şerbănoiu, Radu Berceanu, preotul Lupşor, Dragoş Vasilescu, Adrian Voinea, Nicolae Teodor, Nisipeanu etc.). Primul-secretar PCR şi trupele USLA părăsiseră, deja, sediul. În interior au rămas ofiţerii gărzilor patriotice şi o parte dintre salariaţii de atunci ai instituţiei. Rapoartele congreselor PCR, operele lui Nicolae Ceauşescu din bibliotecile de birou, ca şi tablourile de pe pereţi ale secretarului general sunt aruncate peste balcoane. Mulţimea le dă foc.

Câteva zeci de minute mai târziu de la balconul Comitetul Județean se citește un fel de program politic ( minutul 5.56) : Alegeri liberi, libertate de opinie… criminalii poporului să fie judecați de către popor. Din mulțime se aude o voce: Frate, mergem în Italia la campionatul Mondial.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares