28 februarie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Consumatorii casnici din Oltenia ar putea plăti facturi cu până la 17 la sută mai mari din ianurie anul viitor atunci când se liberalizează piața energiei electrice.

Ce înseamnă practic această liberalizare și ce trebuie să facem pentru a plăti un preț corect, explică Asociația pentru Energie Inteligentă.

Ei bine, inițial, până în 2013, furnizorul nu putea să ne perceapă nouă, consumatorilor casnici, orice preț dorea. Putea să ne ia doar suma pe bani pe care îi permitea Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să ne-o încaseze. Pe atunci, clienții casnici primeau ceea ce specialiștii numesc ”serviciu universal”: curent la un anumit preț aprobat de stat.

Din 2013, lucrurile au început să se schimbe. Adică un consumator casnic putea să renunțe la acest serviciu universal și să încheie un contract în regim concurențial cu un furnizor (de regulă pentru că prețurile pe piața concurențială erau mai mici – n.red.).

Și, încetul cu încetul, consumatorii au început să încheie astfel de contracte concurențiale, conștienți că astfel renunță la dreptul de a mai beneficia pe viitor de serviciul universal.

Odată instalat, Guvernul Orban și-a luat angajamentul de a abroga prevederile OUG 114/2018 și de a finaliza procesul de liberalizare a pieței energiei la 1 ianuarie 2021.

ANRE nu se va mai implica în stabilirea prețului energiei electrice active (care reprezintă în jur de jumătate din valoarea facturii). Pentru aceasta, furnizorul va putea stabilii orice preț dorește. Putem oare să avem și noi un cuvânt de spus și să nu plătim mai mult decât trebuie pentru energia electrică activă? Putem, dar numai dacă înțelegem cum să citim o ofertă și cum să ne apreciem corect consumul de curent.

Practic, consumatorii care nu încheie noi contracte, rămân la actualii furnizori, ca furnizori de ultimă instanță, ar putea ajunge în situația să plătească facturi mult mai mari, prețurile din oferta de serviciu universal fiind mult majorate. 

Ce trebuie sa faceți ca să aveți un tarif mai mic?

Intrați pe site-ul ANRE, secțiunea compara oferte și alegeti cea mai buna variantă pentru dumneavoastră.

https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

CEZ intenționează să crească tarifele de la 1 ianuarie cu 17 la sută.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares