21 mai 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second

spital

Povestea celor trei spitale regionale care ar trebuie să se construiască la Craiova, Cluj şi Iaşi este una tipic românească. S-a schimbat guvernul, s-au schimbat şi priorităţile. Comisarul european Corina Creţu spune că nu există amplasamentul pentru aceste spitale, ministrul Dâncu vorbeşte de disensiuni pe plan local(????) iar primarul Craiovei dezvăluie că Ministerul Sănătătii nu a făcut niciun demers oficial. 

VICTOR PONTA anunţa  pe 7 aprilie 2015 la Craiova proiectul celor trei spitale regionale: “Am negociat cu Comisia Europeană, cu Comisia Regio, cu doamna comisar Corina Crețu, și până la urmă am aprobat în Guvern Memorandumul și proiectul cu cele trei spitale regionale — Craiova, Cluj și Iași — va fi finanțat prin POR în formula următoare: proiectul este de 100 de milioane de euro pentru fiecare spital regional și va fi finanțat după formula: 50 milioane de euro contribuția UE, 40 milioane contribuția Guvernului și 10 milioane contribuția autorității locale. Eu zic totuși că și cele trei autorități locale sunt puternice și pot să bugeteze pe trei ani de zile cele 10 milioane de euro care reprezintă cofinanțarea”.

La aproape un an de la declaraţia lui Victor Ponta, între timp guvernul s-a schimbat, proiectul a rămas într-un sertar pe undeva. Iată ce spune Corina Creţu:  „A fost o luptă continuă să convingem Comisia Europeană să aloce aceşti bani pentru trei noi spitale regionale, iar la aprope un an de zile – în iunie 2015 am semnat POR, unde s-au prevăzut aceste spitale. Din păcate, nu există până la această oră nici amplasamentul unde vor fi amplasate aceste spitale”.

Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraşie Publice spune că  „n-a existat un consens pe plan local, din păcate, şi ani de zile politicienii locali s-au ciondănit câteodată în unele locuri pentru a pune o locaţie sau alta, dar acum în principiu eu ştiu că cele trei locaţii sunt deja stabilite. (…)Am zis să fim foarte pozitivi, toată lumea să pună umărul, să cheme autorităţile locale din cele trei oraşe – Cluj, Iaşi şi Craiova şi împreună să găsească o soluţie să depăşească stadiul de adrese trimise de la unii la alţi”.

Dâncu este contrazis de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: Corina Cretu a declarat ca, din păcate, guvernul roman nu accesează cei 150 milioane de euro din fonduri europene pentru construirea spitalelor regionale de la Craiova, Iași și Cluj Napoca. Într-adevăr, pana acum, nu s-a primit de la Ministerul Sănătății nici măcar o hârtie în care sa ne ceara sa punem la dispoziție terenul. Nu ni s-a comunicat suprafață necesara și nu s-a făcut vreun demers oficial cat de mic pentru demararea unei investiții care, cel puțin în Craiova, este vitala. Este lucrul pe care l-am cerut și eu public, de cel puțin doua luni, dar pana acum ministerul nu a scos măcar o vocala pe aceasta tema. E ciudat ca se autosesizează un comisar european și nu cei care sunt plătiți sa facă demersurile necesare.

În două-trei săptămâni lansăm upgradarea de studii de fezabilitate la nivelul nevoilor anului 2015. Aceste studii au fost lansate mai demult, dar nu au mai fost puse în aplicare. Cât de curând se va da drumul la licitaţie şi cred că în 3 ani să fie finalizat, sper să nu fie contestaţii. Costurile investiţiei vor fi date de studiile de fezabilitate, în funcţie de numărul de paturi, dacă vor fi 800 sau 1.000 de paturi. Probabil va fi în jurul sumei de 150 de milioane de euro, la care se adaugă alţi bani pentru dotări şi echipamente, printr-un acord cu Banca Mondială

Nicu Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, septembrie 2015

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares