7 decembrie 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 41 Second

Ne confruntăm cu o situație extraordinară, deoarece Rusia este un furnizor nesigur manipulând piețele noastre energetice. Unitatea și solidaritatea noastră ne vor asigura că vom învinge! Ne-am sporit pregătirea și am slăbit controlul Rusiei asupra aprovizionării noastre cu energie reducerea cererii – ceea ce a permis ca depozitele noastre comune să fie de 82%. Prin diversificare, am crescut livrările de GNL sau gaze din conducte din SUA, Norvegia, Algeria, Azerbaidjan și altele.

De exemplu, Norvegia livrează acum mai mult gaz către UE decât Rusia. Și facem investiții masive în surse regenerabile de origine locală prin RePowerEU. Dar vedem și că manipularea piețelor de gaz are un efect de propagare asupra pieței energiei electrice . Ne confruntăm cu prețuri astronomice la energie electrică pentru gospodării și companii și cu volatilitate enormă a pieței.

Prin urmare, vom propune un set de măsuri imediate care vor proteja consumatorii vulnerabili și afaceri și să le ajute să se adapteze.

În primul rând, Economii inteligente de energie electrică. Ceea ce s-a schimbat este că aprovizionarea globală cu energie este limitată. Acest lucru necesită reducerea inteligentă a cererii. Avem nevoie de o strategie de aplatizare a vârfurilor care determină prețul energiei electrice. Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a realiza acest lucru.

În al doilea rând, vom propune un plafon la veniturile companiilor producătoare de energie electrică cu costuri reduse. Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon realizează venituri neașteptate, care nu reflectă costurile lor de producție. Acum este timpul ca consumatorii să beneficieze de costurile scăzute ale surselor de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile. Așa că ne vom propune să redirecționăm aceste profituri neașteptate pentru a sprijini persoanele vulnerabile și companiile să se adapteze.

În al treilea rând, același lucru trebuie să fie valabil și pentru profiturile neașteptate ale companiilor de combustibili fosili. Companiile de petrol și gaze au realizat, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile de combustibili fosili. Pentru că toate sursele de energie trebuie să contribuie la abordarea acestei crize. Iar statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și pentru a investi în surse de energie curată de origine locală.

În al patrulea rând, companiile de utilități energetice trebuie sprijinite pentru a face față volatilității piețelor. Li se solicită în prezent să furnizeze sume neașteptat de mari de fonduri, ceea ce le amenință capacitatea de tranzacționare și stabilitatea piețelor viitoare. Astfel, vom contribui la facilitarea Sprijinului de lichiditate din partea statelor membre pentru companiile energetice. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat.

Și în al cincilea rând, vom propune un plafon pentru gazul rusesc. Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin îl folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Și acum munca noastră dă roade! La începutul războiului, gazoductul Rusiei reprezenta 40% din totalul gazului importat. Astăzi, a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaze. Sunt vremuri grele. Dar sunt convins că europenii au puterea economică, voința politică și unitatea de a menține conducerea

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares