22 februarie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Elveţienii de la Clariant, companie de produse chimice, au decis să închidă producţia de bioetanol de la Podari, judeţul Dolj din cauza pierderilor care nu justifică continuarea creşterii. Fabrica a devenit operaţională din primăvara lui 2022 în urma unei investiţii de 140 mil. euro. În total, 120 de angajaţi vor fi afectaţi de măsura închiderii fabricii.

“După o analiză atentă a tuturor opţiunilor strategice, am decis să închidem activitatea de la Podari. Vom colabora îndeaproape cu reprezentanţii angajaţilor din România şi Germania şi ne angajăm să găsim soluţiile care sunt cele mai responsabile din punct de vedere social. Pentru o companie care se concentrează atât de mult pe inovaţie ca şi noi, este imperativ să luăm decizii ferme atunci când un proiect nu îndeplineşte aşteptările şi să executăm şi mai riguros strategia noastră de creştere durabilă”, a spus Conrad Keijzer, directorul general al Clariant, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Clariant. „Am avut o instalaţie cu o capacitate de 50.000 de tone şi nu am putut să o facem să funcţioneze nici măcar aproape de capacitate”, a spus el. „Aspectele economice nu erau acolo. Cererea de biocombustibil de a doua generaţie există, partea comercială a acestui caz de afaceri este foarte atractivă şi rămâne foarte atractivă. Există o cerere puternică, dar am avut probleme tehnice”, a adăugat el.

„În conformitate cu practica obişnuită la închiderea unei fabrici de producţie, se evaluează diferite opţiuni, inclusiv vânzarea activelor sau demontarea. Fabrica va fi închisă permanent şi vom evalua opţiunile pentru vânzarea sau posibila dezmembrare a activelor”, potrivit Clariant.

Fabrica a devenit operaţională în al doilea trimestru al anului 2022, însă, în cele din urmă, a devenit clar că nu a atins randamentele vizate de Clariant, precum şi alţi parametri operaţionali la scară industrială. Astfel, Clariant a început evaluarea strategică în iulie 2023, iar în prezent a ajuns la concluzia că, având în vedere pierderile continue, şi rezultatele economice ale fabricii din Podari, o continuare a creşterii nu este justificată, întrucât ar presupune cheltuieli de capital suplimentare, semnificative

CLARIANT

sursa zf.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares