PSD a dovedit că face o prioritate din debirocratizare și a acționat în acest sens încă înainte de a prelua guvernarea, prin recenta adoptare în Parlamentul României a legii prin care au fost eliminate 102 taxe nefiscale. Măsura are un impact foarte redus asupra bugetului de stat, dar aduce beneficii importante cetățeanului. Președintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda, ne spune mai multe despre viitorul program fiscal, dar și despre eliminarea celor 102 taxe nefiscale.

piata

Reporter : Care este programul fiscal al PSD dacă va intra la guvernare?

Claudiu Manda : PSD continuă programul de scădere a taxelor şi impozitelor pentru cetăţeni şi pentru companiile care oferă locuri de muncă în România, astfel încât mai mulţi români să facă parte din clasa de mijloc. Două obiective importante ale programului fiscal sunt: 1.Reducerea fiscalităţii pentru companiile care oferă locuri de muncă în România, astfel încât să nu mai fim ţara unde vin investitorii pentru că plătesc salarii mici, ci țara cu taxe mici pentru companiile care creează locuri de muncă. 2. Timp câştigat pentru români, mai puţină birocraţie, proceduri simplificate pentru micul întreprinzător.

Reporter : Ce măsuri fiscale vor lua social democrații?

Claudiu Manda : Impozit 0 pentru toate veniturile (pensiile, salariile, activităţile independente etc.) mai mici de 2.000 lei/lună şi doar 10% pentru ceea ce depăşeşte această sumă; eliminarea contribuţiei de sănătate (CASS) pentru toţi pensionarii; TVA 0% pentru vânzarea de locuinţe; pentru PFA, DDA şi cabinetele individuale: pentru venituri anuale mai mici de 24,000 de lei, impozitul pe venit scade de la 16% la 0%, iar pentru venituri anuale mai mari de 24,000 scade de la 16% la 10%. Eliminarea impozitului pe dividende.

Reporter : Ce ne puteți spune despre proiectul eliminării celor 102 taxe nefiscale și despre rezultatul acestui proiect?

Claudiu Manda : În guvernarea PSD 2012-2015, am scăzut TVA-ul de la 24% la 20%. Vom scădea TVA-ul general la 18%, TVA-ul la locuinţe va fi de 0% şi TVA-ul pentru publicitate va fi de 9%. În guvernarea anterioară, am scăzut impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Îl vom scădea la 0% pentru a declarareași impozitarea profiturilor aici, în ţară. Proiectul eliminării a 102 taxe nefiscale este o parte importantă a programului economic al PSD care va aduce mai mulţi români în clasa de mijloc şi le va îmbunătăţi viaţa de zi cu zi. Rezultatul acestui proiect al PSD va fi că românii nu îşi vor mai pierde zeci de ore la cozi şi vor putea folosi acest timp în familie sau la lucru. Specialiştii apreciază că 90% din timpul petrecut de cetăţeni pentru a achita taxe şi impozite era ocupat tocmai de aceste 102 taxe.

Reporter : Una dintre problemele românilor este statul la cozi pentru a-și plăti taxele. Va reuși PSD să găsească pentru români o modalitate de plată cu mai puțină birocrație?

Claudiu Manda : Românii nu vor mai plăti timbrul de mediu pentru autovehicule, cele 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele consulare şi de cetăţenie, taxa pentru cazierul fiscal, taxele radio-TV, tarifele pentru pierderea sau modificarea actelor etc. Taxele eliminate în parlament de PSD reprezintă o jumătate din toate taxele nefiscale actuale şi 80% din valoarea lor totală. Impactul lor bugetar este neglijabil, fiind sub 0.1% din PIB. Dar impactul în viaţa oamenilor va fi unul major. Mai puţină birocraţie însemnă oameni mai productivi, ceea ce se vede în creșterea PIB-ului. Până la finele anului 2018, românii își vor putea plăti absolut toate taxele şi impozitele online. Dacă până la această dată nu se va putea face plata online, atunci acea taxă/impozit va fi eliminat. PSD acţionează pentru români, în timp ce guvernul Cioloş acţionează pentru bănci şi multinaţionale. Băncile le-au cerut tehnocraţilor să conteste la CCR legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, iar tehnocraţii s-au executat.

Reporter : Social democrații au fost acuzați că nu există suport bugetar pentru scăderea taxelor. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

Claudiu Manda : Impactul bugetar al eliminării celor 102 taxe nefiscale este de sub 0,1%, procent care este acoperit fără probleme din banii rezultaţi din creşterea economică prognozată. Pentru un calcul matematic exact, vă prezint câteva date. Taxele cu impact direct asupra bugetului de stat: taxele consulare – peste 220 mil lei, o parte din taxele extrajudiciare, taxele MAI, taxa de pașaport suplimentară, etc – peste 60 mil lei. Impactul bugetar este sub 0,1%. Din punct de vedere financiar, impactul este minim. Impactul în viaţa oamenilor şi impactul pentru clasa de mijloc este major.

Reporter : Este adevărat că eliminarea timbrului de mediu blochează programe cum este Rabla?

Claudiu Manda : Taxa auto este o taxă pe care fiecare român şi-o dorea eliminată; în plus, este o taxă pe care şi Curtea Europeană de Justiţie a declarat-o ilegală. Dacă guvernul Cioloş se opune eliminării acestei taxe, atunci se opune unei decizii a Curţii Europene de Justiţie. Referitor la fondurile pentru a acoperi financiar eliminarea acestei taxe, există două soluţii clare pe care PSD le propune: 1.O creştere a colectării taxelor de către Agenţia Fondului de Mediu, în special cele ecologice, pentru că acum gradul de colectare este de doar 40%. O creştere a încasării, ar putea aduce în plus AFM-ului 600 mil lei anual. 2. Dacă se doreşte ca rambursarea timbrului și a taxei de mediu să se facă în continuare din bugetul AFM, atunci se poate aloca o sumă cuprinsă între 2-4 lei din acciza pe carburanţi, care se încasează deja în prezent, fără a fi nevoie de o taxă suplimentară.

Reporter : Un subiect controversat a fost taxele de radio-tv. Ce se va întâmpla cu aceste taxe?

Claudiu Manda : Printr-o lege clară, radioul şi televiziunea publică vor fi finanţate de la bugetul de stat cu suma necesară pentru a îşi îndeplini rolul de informare a cetăţenilor. Prin lege, nu prin negocieri, va fi fixată o alocare bugetară mai consistentă decât cea de acum. Astfel, în noua lege, vor fi alocate de la buget câte 21 RON pentru radio și 34 RON pentru televiziune. Banii aceştia vor proveni de la bugetul public , indiferent de culoarea politică a partidului de la guvernare. Adevărul este că din banii proveniți din taxele radio-tv, nici radioul şi nici televiziunea publică nu ar putea funcţiona. Soluţia corectă este eliminarea acestor taxe, susţinerea televiziunii şi radioului public de la bugetul de stat, concomitent cu creşterea performanţei actului managerial şi asigurarea transparenţei utilizării banului public.

Reporter : Ce ne puteți spune referitor la comisionul pe care companiile străine îl iau pentru facturarea taxei?

Claudiu Manda : Românii trebuie să ştie că o parte din banii pe care îi plătesc la taxă se duc în comisioane pentru firmele de electricitate care facturează taxa. Unele comisioane ajung și la  17%. Într-un an, firmele strâng din comisioane 3.900 de miliarde de lei vechi. Asta e miezul scandalului, de fapt. Din cauza acestor comisioane, avem acum un adevărat război pe eliminarea taxelor radio-tv. Ca să nu mai existe suspiciuni privind independența editorială, vom fixa prin lege plata a 21 de lei pentru Radio și 34 de lei pentru TVR, plată aferentpfiecaruicetățean. În total, vorbim despre un buget de 680 de milioane pentru TVR și de 420 milioane pentru Radio. Este mai mult decât au acest instituțiiîn prezent. Ce dispare dacă schimbăm procedurile de finanțare? Dispare comisionul.