Electoratul craiovean i-a obligat pe politicienii locali să colaboreze. Ceea ce francezii numesc coabitare adică atunci când stânga și dreapta trebuie să conducă împreună. Configurația actulă a Consiliului Local Craiova, în condițiile în care nu vor fi negocieri punctuale, duce mai degrabă la blocaj chiar dacă PNL și USR au 14 din cele 27 de voturi. Atunci când va fi nevoie de două treimi fără voturile PSD niciun proiect de hotărâre nu va trece.

Să revenim la situația la zi: adică două ședințe de finalizare a procedurilor privind conducerea orașului. Una convocată de PNL și USR, cealaltă de primarul în funcție. Prima luni, 16 noiembrie, a doua, vineri, 13 noiembrie. Să mai spunem că liberalii s-au grăbit miercuri la ora 8.01 cu depunerea convocatorului cererea fiind prematur formulată având în vedere faptul că încheierea validării supleanților nu era definitivă. Joi, liberalii au revenit la Primărie cu o nouă cerere de convocare a unei ședințe extraordinare tot pentru luni, 16 noiembrie.

Lucru care ne duce cu gândul la faptul că aleșii PNL și USR nu vor participa la ședința de vineri. În consecință, vineri primarul ales al orașului nu va putea depune jurământul, la fel și supleanții, din lipsă de cvorum. Greu de spus ce-i mână la luptă pe cei din PNL dar trebuie să facem o distincție. Depunerea jurământului nu se votează, pe când viceprimarii da. Este ilogic să blochezi depunerea jurământului de către primarul ales în condițiile în care este validat de craioveni și de lege. Ne putem duce cu gândul la jocurile politice absolut firești pentru alegerea celor doi viceprimari. Ne întorcem la lege, adică la Codul Administrativ, mai exact art. 152.

(1) Viceprimarul este subordonat primarului si, in situatiile prevazute de lege, inlocuitorul de drept al acestuia, situatie in care exercita, in numele primarului, atributiile ce ii revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atributiile sale viceprimarului.

(2) Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absoluta, din randul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.

Cele două articole ne arată care este relația dintre primar și viceprimari. Mai mult, ne spune și care este succesiunea procedurilor, în sensul că mai întâi depune primarul jurământul în fața noului Consiliu Local și apoi se aleg viceprimarii.