UPDATE.
Având în vedere instituirea Codului Roșu în bazinul Jiu sector aval confluență Motru-Podari unde se așteaptă creșteri rapide de debite și niveluri cu depășirea Cotelor de Pericol, Administrația Bazinală de Apă Jiu se află în dispozitiv de alertă hidrologică majoră. Astfel, Administrația Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, Formațiile Craiova și Scaiești monitorizează lucrările cu rol de apărare în scopul depistării eventualelor fenomene atipice în funcționarea acestor lucrări pe perioada apelor mari. Se are în vedere evoluția nivelului apei, situația infiltrațiilor, apariția grifoanelor și al altor fenomene care ar putea afecta funcționarea acestor lucrări în condiții de siguranță. Miercuri, 10 decembrie 2014, Administrația Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a intervenit în această dimineață în zona podului Răcari ( zonă neîndiguită) acționând pentru dirijarea apelor revărsate din râul Jiu spre aval, astfel încât să se evite întreruperea circulației în zonă și să se asigure apărarea împotriva inundațiilor a caselor din satul Ochișor, comuna Braloștița. Pe zona neîndiguită a malului drept a râului Jiu, în localitățile Braloștița, Scaiești se pot produce inundari ale terenurilor agricole situate în lunca Jiului ( albia majoră a râului). De aseamenea, în localitatea Bucovăț, aval pod râu Jiu, pe malul drept ( zonă neîndiguită) se pot produce revărsări ale Jiului care pot afecta gospodăriile riverane situate în zona inundabilă.
În cursul nopții trecute având în vedere situația hidro-meteorologică actuală pe cursurile de apă din județul Dolj, A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj a luat următoarele măsuri:
- În comuna Robanesti, sat Lacrita, s-au folosit 170 saci incarcati cu nisip pentru izolarea unei gospodarii si obturarea unei conducte pentru a impidica patrunderea apei in incinta.
- În comuna Sopot , S.G.A Dolj a transportat o masina cu nisip si 200 de saci pentru sprijinirea comitetului local.
- În comuna Grecesti, S.G.A Dolj a sprijinit comitetul local cu 100 saci pentru eventuale interventii.
Debitele si nivelurile la statiile hidrometrice pe raul Jiu, au fost in general in crestere in intreg bazinul hidrografic, datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
STIREA INITIALA
„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi a propagării se pot produce creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râul Jiu sector aval confluenţă cu râul Motru – Podari (judeţul Dolj). In funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”, anunţă Administraţia Bazinală Apă Jiu.