6 octombrie 2024

simpozion (6)

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, la deschiderea Simpozionului „Constantin Brâncuși – artistul tuturor culturilor“, context în care a vorbit despre inițiativele menite să contribuie la o mai bună cunoaștere a creației și a personalității marelui sculptor.

„Constantin Brâncuși este una dintre cele mai proeminente figuri ale Olteniei. Plecat din Hobița Gorjului, el recunoștea că la Craiova s-a născut pentru a doua oară. În orașul nostru și-a petrecut nouă ani din viață, a fost angajat băiat de prăvălie, a urmat cursurile Școlii de Arte și Meserii, pentru ca apoi să plece la studii în București, cu o bursă acordată de Episcopia Madona Dudu, de la acea vreme, definitivându-și pregătirea la Paris. Dincolo de cuvintele frumoase pe care le putem spune despre un asemenea geniu, cred că mai important este să lăsăm faptele să vorbească despre modul în care punem în lumină operele lui Constantin Brâncuși. În ultimii ani, am reușit, printr-un proiect pentru care am obținut finanțare europeană de peste șase milioane de euro, să redăm Palatului «Jean Mihail» strălucirea de altădată – o clădire somptuoasă, care găzduiește Muzeul de Artă și în interiorul căreia am amenajat două săli speciale, în care sunt expuse operele părintelui sculpturii moderne. În același sens, am demarat construirea unui centru internațional pe care i-l dedicăm în întregime lui Constantin Brâncuși, un demers în valoare totală de 7,3 milioane de euro, pe care îl vom finaliza în acest an. Mă bucur că, la 140 de ani de la nașterea ilustrului sculptor, prin aceste două inițiative, venim în întâmpinarea celor care vor să-l descopere și să-l înțeleagă mai bine pe Constantin Brâncuși“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Simpozionul „Constantin Brâncuși – artistul tuturor culturilor“ a fost organizat de Facultatea de Teologie din Craiova și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, din subordinea CJ Dolj, la inițiativa Înalt Preasfinției Sale, Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, și s-a desfășurat la Centrul de Restaurare, Conservare și Vizualizare al facultății.

La manifestare au fost invitate numeroase personalități marcante, printre care academicienii Eugen Simion, Victor Crăciun, Mihai Cimpoi, Ion Dogaru, scriitorul Tudor Nedelcea și istoricul Toma Rădulescu.

În deschiderea simpozionului, alături de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, au mai luat cuvântul Înalt Preasfinția Sa, Acad. Dr. Irineu, primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, subprefectul județului Dolj, Simona Moise, și directorul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“, Lucian Dindirică.

În colecțiile Muzeului de Artă din Craiova se găsesc șase opere ale lui Constantin Brâncuși – „Cap de Copil”, „Orgoliu”, „Coapsa”, „Sărutul”, „Vitellius” și „Domnișoara Pogany”, precum și șase obiecte care au aparținut marelui sculptor – aparat de fotografiat, creion, cutie, ecorșeu, scaun colțar și scrisoare.