Demisia conducerii Colegiului Național ”Carol I” scoate la iveală o stare tensionată în interiorul celei mai prestigioase unități de învățământ din Craiova. Imediat după demisia directorului Luminița Thorwachter și directorului adjunct Răzvan Jenaru, în spațiul online a părut o petiție a Comitetul Reprezentativ al Părinților Elevilor de la Colegiul Național Carol I din Craiova adresată municipalității.  

”Elevii și profesorii îşi desfăşoară activitatea în corpul central în condiţii improprii din punctul de vedere al securității spațiilor în caz de situații de urgență, tranzitul acestora spre sălile de clasă fiind dificil și riscant din cauza deteriorării grave a plafoanelor şi a fisurilor din pereţi şi podele. Din aceste motive etajul al doilea al acestui sediu a fost deja evacuat, ca şi restul claselor, inclusiv birourile au fost mutate în clădirea fostului Internat. În această perspectivă se poate pune în discuţie statutul de şcoală de elită a celei mai importante unităţi de învăţământ din Craiova şi din Oltenia, în condiţiile în care, în anul 2016, Colegiul Naţional „Carol I” va aniversa 190 de ani de existenţă. Elevii au fost mutaţi din corpul central într-un corp de clădire (tip P+3) renovat cu fonduri ale Primăriei, dar nu oferă condiţii optime pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. De exemplu, un perete este realizat numai din geamuri pe profil metalic vechi, deteriorat, neetanş, unele imposibil de deschis sau închis”, susțin păriții.

Comitetul Reprezentativ al Părinților Elevilor de la Colegiul Național Carol I cere municipalității următoarele măsuri: asigurarea siguranței spațiilor școlare în caz de situații de urgență, comunicarea situației actuale a proiectului de reparație, accelerarea protejării patrimoniului unității. • schimbarea tocăriei corpului de clădire în care au fost mutaţi elevii ciclului liceal al colegiului.

mv
Opoziția a simițit imediat mirosul de voturi, consilierul local Marian Vasile, absolvent al liceului, pozându-se în fața clădirii cu o cască de protecție.  ”Dupa ce PSD-ul doamnei primar nu a supus la vot amendamentul meu pe buget (am propus alocarea pentru Colegiul Carol I a celor aproape 2 milioane de euro destinati cantonamentului din lunca), uite ca si conducerea liceului a demisionat. Eu am propus o solutie viabila, concreta pentru Colegiul Carol I. Dupa cum vedeti pe afisul de pe usa, birourile s-au mutat in cladirea caminului!!! Sunt curios daca aceasta unitate de invatamant are autorizatie de functionare?”, a postat Marian Vasile pe facebook.  
dragnea-olguta-este-un-primar-foarte-bun
Primarul Craiovei a  declarat pentru PUNCT OCHIT că imediat după finalizarea licitației va începe reabilitarea clădirii. Olguța Vasilescu a mai spus că de vină pentru situația actuală este și conducerea liceului din perioada 2008-2011 care nu a reușit reabilitarea clădirii pe fonduri europene. 
”Saptamana aceasta am avut intalnire cu reprezentantii firmei care a castigat licitatia pentru proiectul tehnic de reabilitare a corpului central al Colegiului Carol I si a Operei Romane Craiova. In data de 14 februarie a fost convocata Comisia Tehnica de avizare a acestui proiect si, imediat ce il vom avea aprobat si de Consiliul Local, vom putea demara licitatia de consolidare si reabilitare a cladirii. Din pacate, s-au pierdut ocazii mari de reabilitare a sa pe fonduri europene, in perioada 2008-2011. Fostul director spune ca din cauza lipsei cadastrului cladirea nu a intrat in reabilitare. Aceeasi problema a cadastrului a fost insa si la Odobleja si la Bibescu si s-a rezolvat, proiectele au fost depuse, in 2014 Liviu Dragnea a deblocat finantarea, iar in aceasta perioada le putem inaugura. Pe mandatul meu au fost facuti pasi concreti pentru salvarea acestei cladiri monument: expertiza, DALI, proiect tehnic, iar copiii au fost mutati in corpuri reabilitate pentru a nu fi pusa in pericol viata lor. Concluzia este ca anul acesta, imediat ce finalizam licitatia, va incepe reabilitarea cladirii. Am incercat ca, in 4 ani, sa rezolv probleme la care 25 de ani nu s-a gasit niciun raspuns. Colegiul Carol I este una dintre ele”, a spus Olguța Vasilescu. Reabilitarea și consolidarea costă aproxiamtiv 2 milioane de euro.  
Situația deplorabilă în care a ajuns clădirea ar fi putut fi evitată dacă fosta conducere din perioada 2008/2011 reușea să acceseze programul prin care s-a reabilitat Muzeul de Artă din Craiova, cunoscut ca Palatul”Jean Mihail”.