Unul dintre punctele extrem de importante din programul Partidului Social Democrat vizează domeniul agriculturii, considerat un motor de dezvoltare pentru economia ţării. Astfel, social-democraţii şi-au propus, printre altele, sprijinirea reală a fermierilor români prin plata la timp a subvenţiilor, investiţii masive în sistemul de irigaţii sau centrele de cercetare sau eliminarea impozitului pe terenul agricol, tractoare şi utilaje agricole. Deputatul Ion Călin, președinte executiv al PSD Dolj, spune că nu este normal ca, într-o ţară cu potenţialul agricol al României, românii să consume produse de import.
Reporter: Toată lumea spune că agricultura ar trebui să fie unul dintre atuurile României, dar observăm că fermierii români abia mai rezistă, iar în supermarket-uri cele mai multe produse – fructe şi legume – provin din import. Cum văd social-democraţii situaţia agriculturii româneşti?
Ion Călin: România importă 50.000 de tone de roşii şi export doar 3.000 de tone. Importăm 230.000 de tone de carne de porc şi exportăm doar 20.000 de tone. În tot acest timp, luni de zile, fermierii români nu şi-au primit subvenţiile din cauza incompetenţei şi relei voinţe ale Guvernului Zero, care a făcut jocul şi a sprijinit interesele fermierilor străini. Românii trebuie să ştie că votul pentru PNL şi pentru Guvernul Zero reprezintă o continuare a politicii de falimentare fermierii români în competiţia cu fermierii europeni. În schimb, PSD vrea ca românii să mănânce fructe, legume şi carne produse în România.
Reporter: Cum intenţionaţi să faceţi asta?
Ion Călin: PSD are deja un program extrem de bine definit în ceea ce priveşte agricultura. Vrem să sprijinim producătorii români pentru ca familiile să mănânce anul viitor roşii româneşti şi şuncă românească, nu roşii olandeze/turceşti şi şuncă germană. Vrem să sprijinim tineri din mediul rural, pentru ca satul românesc să aibă viitor. Vrem să protejăm fermierii români în competiţia cu fermierii străini. Vrem să trecem de la ZERO fonduri europene absorbite de guvernul tehnocrat, la 9,7 miliarde de euro absorbite. Pentru asta venim cu o serie de măsuri concrete pe care vom începe să le aplicăm imediat ce vom ajunge la guvernare.
Reporter: Care sunt aceste măsuri?
Ion Călin: În primul rând, vom plăti la timp subvenţiile, inclusiv un avans pe 15 octombrie şi plata regulată pe 1 decembrie şi 31 martie pentru 950,000 de fermieri români. Apoi, vom implementa un program amplu de investiţii în extinderea sistemului de irigaţii astfel încât, până în 2020, să avem aproape 2 milioane de hectare irigate, unde apa va fi adusă gratuit până la stația de punere sub presiune a rețelei de irigații. De asemenea, vizăm eliminarea impozitului pe terenuri agricole lucrate – începând cu 2018, impozit zero pe tractoare şi utilaje agricole – începând cu 2018, cadastrarea tuturor terenurilor agricole de către stat – până în 2020, precum şi TVA de la 9% la 0% pentru toate materiile prime şi serviciile din agricultură. Totodată, pentru stimularea producţiei vegetale, zootehnie, acvacultură şi industrie alimentară, vom sprijini oferirea de credite de dezvoltare cu garanţii de stat de 80% şi dobândă mică de 2%. Nu în ultimul rând, ne-am propus să sprijinim direct, în fiecare an, anumite categorii de fermieri.
Reporter: Ne-aţi putea spune mai multe despre acest sprijin şi cui se va adresa?
Ion Călin: Vom selecta, în fiecare an, două produse agro-alimentare unde balanţa comercială este negativă. Spre exemplu, pentru 2017 am ales tomatele şi carnea de porc, astfel că vom aloca fonduri pentru modernizare solarii şi ferme. Concret, vom acorda 10.000 de euro anual pentru 12.000 de fermieri care au peste 200 de capete de porcine şi 3.000 de euro anual pentru fiecare dintre cei 40.000 de fermieri care au 1.000 mp de solarii cu tomate. Aşa cum spuneam, vrem ca familiile din România să mănânce anul viitor roşii româneşti şi şuncă românească.
Reporter: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vorbea şi despre Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii care poate avea un rol important în dezvoltarea agriculturii. Despre ce este vorba?
Ion Călin: Partidul Social Democrat este de părere că agricultura poate şi trebuie să joace un rol extrem de important în economia românească. Pentru asta avem nevoie de investiţii consistente, iar Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii reprezintă o soluţie foarte bună. Cu ajutorul său vom investi 100 milioane de euro în următorii 4 ani pentru a reface centrele de cercetare care pot asigura României un avantaj competitiv. Tot prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii vom investi 100 de milioane de euro pentru minim 10 unităţi de procesare legume-fructe şi depozite frigorifice şi 200 de milioane euro pentru unităţi de colectare şi procesare lână şi piei de ovine şi caprine. Sunt investiţii extrem de importante de care agricultura românească are mare nevoie.
Reporter: Spuneaţi că PSD vrea să sprijine tineri din mediul rural. Cum intenţionaţi să faceţi acest lucru?
Ion Călin: PSD investeşte în viitorul satului românesc, sprijinind tinerii.Trebuie ca tinerii din mediul rural să rămână în ţară, pentru ca satul românesc să aibă viitor. De aceea propunem ca, în cazul angajării a cel puţin 3 tineri sub 35 de ani în agricultură, pentru cel puţin un an, vom scuti angajatul şi angajatorul de toate obligaţiile către stat aferente salariilor, pe toată perioada angajării, dar nu mai mult de 5 ani. Credem că, în acest fel, vom crea peste 8.000 de noi angajaţi în mediul rural. În plus, vom investi în calificarea lucrătorilor din agricultură în şcoli liceale şi în Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Este important să avem cât mai mulţi români din mediul rural în clasa de mijloc.
Comandat de PSD Dolj, exercutat de SC CITYNET ADVERTISING SRL