VIDEO/Dezbatere despre Pachetul Fit to 55/ Marian Jean Marinescu: Va avea un impact major economic. Consecințele nu sunt încă foarte clare în totalitate

 VIDEO/Dezbatere despre Pachetul Fit to 55/ Marian Jean  Marinescu: Va avea un impact major economic. Consecințele nu sunt încă foarte clare în totalitate

Pachetul Fit for 55 vizează implementarea Pactului verde (Green Deal), ce urmărește să reducă emisiile cu 55% până în 2030.

Marian Jean Marinescu:

  • Este în opinia mea cel mai important pachet pe care l-am văzut din 2007 încoace, va avea un impact major economic. Consecințele nu sunt încă foarte clare în totalitate.
  • Trebuie să luăm măsuri să combatem schimbările climatice dar în același timp să păstrăm locurile de muncă și competitivitatea. Cuprinde prevederi în privința energie regenerabile, eficienței energetică, introducerea comerțului cu certificate în transport, în aviație – continuarea schemei acum în vigoare, mărirea eficienței energetice în clădiri.
  • Investițiile în energia generată de vânt sau de soare au fost făcute multe investiții din fonduri/subvenții. În schimb, însă în privința transportului alternativele nu sunt foarte vizibile în acest moment de aceea avem clar nevoie de investiții în inovare. Vorbim de avioane electrice de mici dimensiuni, dar nu avem o alternativă clară cu excepția combustibililor alternativi. În transportul maritim – singura alternativă viabilă este combustibilul alternativ. La clădiri – nu avem altă variantă decât energie electrică, și aici trebuie să investim în inovare; deci are un rol extraordinar de mare.
  • Cred că mai întâi trebuia asigurată tehnologia și apoi să fie luate măsurile necesare, pentru că fără o alternativă este ca și cum am introduce o taxă, neavând alternativă. Dacă nu am un combustibil și cu un cost pe care pot să mi-l permit, este practic plata unei taxe.
  • Soluția – fondurile din emissions trading system (ETS) care acum sunt propuse să meargă în bugetul european; eu am propus ca 5% din EDS să meargă în buget, iar restul trebuie să se întoarcă în industrie, să susțină investițiile în industrie.  Pe lângă aceasta, o perioadă de tranziție.
0 Shares