Deși capacitatea de depistare a COVID-19 a crescut considerabil, algoritmul de testare este restrictiv , medicii fiind obligați să țină cont de el. Această situație face ca aparatul achiziționat de Primăria Craiova pentru spitalul Victor Babeș să fie folosit la cinci la sută din capacitate.
Modul de funcționare al PCR-ului este de a se introduce o casetă ce conține 24 de kit-uri de testare pentru a fi analizate. Fie că sunt 24 de kituri în caseta analizată sau unul singur, aceasta nu mai poate fi refolosită. Neîncărcarea la capacitate a unei astfel de casete și folosirea ei cu un număr de kit-uri mai mic decât maximul posibil duce în mod automat la irosirea celorlalte kituri de testare până la capacitatea maximă de 24. Avem nevoie ca personalul medical să lucreze în siguranță, să fie testat, iar Primăria Craiova a pus la dispoziție un aparat de testare de mare capacitate care nu este folosit așa cum ar fi normal.
Mihail Genoiu, primarul Craiovei
Ca să vă faceți o idee despre situația de la nivelul județului Dolj, până săptămâna trecută fuseseră prelucrate doar 476 de teste. Asta în condițiile în care capacitatea la nivelul județului este de aproximativ 500 de teste PCR pe zi ( aparatele de la Infecțioase, Spitalul Județean, privat).
Situație epidemiologică a județului Dolj arată că în această perioadă au fost mii de persoane carantinate și izolate la domiciliu.
Prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este urmatoarea:
1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar simptomatic;
4. Cazuri de pneumonie fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
5. Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
6. Persoane instituționalizate simptomatice
7. Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice inainte de donare; pacienti cu transplant de celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosupresor, inaintea fiecarei internar