28 noiembrie 2023
0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Dincolo de neregulile comise de conducerea Căminului de Bătrâni, DSP Dolj este la fel de vinovată pentru situația creată

Direcția de Sănătate Publică Dolj încearcă să se spele pe mâini în cazul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova. Aproape senini ca și cum nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase, reprezentanții Direcției au ieșit luni cu un comunicat în care enumeră neregulile constate de Serviciul de Control în Sănătate Publică dar și măsurile luate. Dacă vă întrebați cumva când au efectuat controlul inspectorii DSP Dolj, ei bine răspunsul nu lasă loc de niciun echivoc: 13-14 august. Practic după război mulți viteji se arată. Dar să o luăm cronologic și să vedem unde a greșit Direcția de Sănătate Publică Dolj în cazul Căminului de Bătrâni. La începutul lunii iulie, mai exact pe trei, apare un ordin al ministrului Sănătății prin care devine obligatorie testarea persoanelor instituționalizate.

„Centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile au obligația organizării prelevării probelor de la personalul de îngrijire și persoanele instituționalizate, cu personalul propriu medical angajat/contractat; transportul probelor la laborator se va efectua de către DSP care va pune la dispoziție și recoltoare”, se spune în ordinul MS.

Potrivit DSP Dolj pe 24.07.2020 a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Iniţial, au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid 19: 16 beneficiari din 270 rezidenţi și 8 personal de îngrijire din 100 persoane. În loc să intervină prompt și să verifice cum s-a ajuns la această situație, DSP asistă pasiv cum focarul ia amploare. Pe 13 august anunță sec că 126 de persoane au fost infectate (100 rezidenţi și 26 personal). Mai mult, 67 de persoane deja se vindecaseră. Tot pe 13 august prefectul de Dolj cere un control la Cămin. Lucru care se întâmplă.

În urma controlului, inspectorii au constat mai multe nereguli printre care :

-circuitele funcţionale curate se intersectează cu circuitele expuse cu risc la contaminare in zona spatiilor de cazare ale beneficiarilor

– nerespectarea circuitelor funcționale existente la nivelul celor 2 imobile unde sunt internate persoanele vârstnice

-inexistența circuitelor funcționale separate și a programului de lucru defalcate pentru preluarea, decontaminarea, spălarea, călcarea și depozitarea lenjeriilor de pat și de corp provenite atât de la beneficiarii non-covid cât și de la beneficiarii Covid pozitivi (la nivelul spălătoriei unitații)

-echipamentele individuale de protectie ale personalului (bluze, halate, etc) sunt spălate incorect la nivelul celor 2 imobile unde personalul își desfășoara activitatatea si nu in mod corect la nivelul spalatoriei unitatii

Totodată, inspectorii au constatat că decesul lui P.M. (87 ani), rezident Covid-pozitiv internat în Monobloc et.4, comunicat în data de 12.08.2020 orele 21.20 , nu a fost declarat autorităților medicale competente, conform normelor legale in vigoare.

S-au sancționat contravențional următoarele persoane:

1 Avertisment, conf. OUG 2/2001 – persoana fizică, medic, pentru neraportarea în termen a decesului;

2. Avertisment, conf. OUG 2/2001 – 2 persoane fizice, infirmiere din clădirea monobloc pentru nerespectarea circuitelor funcționale

3. Amendă în valoare de 2000 lei , conf. HGR 857/2011, art 43, lit b, persoană fizică –magazioner

4. Amendă în valoare de 2000 lei, conf. HGR 857/2011, art 33, lit k, persoană fizică – Director CPV

Se naște întrebarea firească unde au fost reprezentanții DSP Dolj între 20 iulie și 12 august? Având în vedere faptul că acolo erau persoane vulnerabile ar fi trebuit să fie prioritatea zero pentru DSP și să suprevegheze dacă sunt respectate măsurile de siguranță mai ales că unitatea de pe strada Tabaci nu beneficia de personal specializat pe boli infecțioase. Sigur că nu putem fi absurzi să le cerem să se amendeze singuri însă cineva de la Prefectură sau din Minister ar putea să sesizeze și să verifice și modul în care cei de la DSP Dolj au monitorizat Căminul de Bătrâni în această perioadă.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares