29 martie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Salariul minim brut în România a crescut, de la 1 ianuarie, la 2.080 de lei și, în plus de acest lucru, cei care au ocupații ce necesită studii superioare și cel puțin un an vechime în domeniul acestora vor avea un salariu minim diferențiat de 2.350 de lei. Creșterea valorii salariului minim brut este încă o măsură importantă luată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, încă de pe vremea în care acesta era condus de Lia Olguța Vasilescu, după cum a explicat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu.

Românii au, începând cu data de 1 ianuarie, un salariu minim brut de 2.080 de lei, față de 1.900 de lei, cât era valoarea acestuia până la finele anului trecut. Creșterea vine ca urmare a respectării încă unei măsuri din Programul de Guvernare al PSD, în cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, prin implicarea fostului ministru, Lia Olguța Vasilescu. „Iată că încă un pas important asumat prin Programul de Guvernare al Partidului Social Democrat a fost făcut la începutul acestui an, dovadă că lucrurile care le-au fost promise românilor nu întârzie să apară. Creșterea salariului minim brut va aduce beneficii unui număr de peste 1 milion de români și este o măsură extrem de benefică pentru cetățenii României, care merită salarii mai mari și condiții de trai mai bune. Grație fostului ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, românii trăiesc la standarde mai bune, indiferent de categoria socială din care fac parte”, a punctat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu, membru în Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

Pe lângă creșterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie s-a introdus și un salariu minim brut diferențiat. Este vorba despre persoanele care ocupă funcții ce necesită studii superioare, dacă acestea au o vechime în muncă de cel puțin un an. Valoarea salariului minim brut diferențiat este de 2.350 de lei lunar, pentru un program de normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră. „Salariul minim diferențiat vine în ajutorul celor care lucrează de cel puțin un an în domeniul în care și-au realizat studiile. Este un mod prin care statul înțelege să îi răsplătească pe aceștia, dar și să îi încurajeze să își găsească un loc de muncă exact pe specializarea pe care o au. Pe de altă parte, este foarte posibil ca angajatorii să își găsească mai ușor forță de muncă specializată, îndeosebi din rândul absolvenților de facultăți, odată cu acest stimul pentru cei cu studii superioare. Așadar, creșterea salariului minim brut și introducerea celui minim diferențiat arată că PSD se ține, din nou, de cuvânt”, a mai explicat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu, membru în Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

Conform primului ministru Viorica Dăncilă, majorarea salariului minim brut pe țară reprezintă o creștere de 9,47%, iar salariul minim brut diferențiat este echivalentul unei creșteri de 23,68%. Circa 1,4 milioane de angajaţi vor beneficia de majorarea salariului minim brut, dintre aceștia 350.000 având studii superioare. Conform Programului de Guvernare, salariul minim net va crește anual cu câte aproximativ 100 de lei până în anul 2020.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares