8 octombrie 2024

Warning: sprintf(): Too few arguments in /home2/r32640punc/public_html/wp-content/themes/chromenews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253


Bugetul de stat pentru anul în curs a fost adoptat recent de către Parlamentul României. Guvernul și Partidul Social Democrat au realizat un buget echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare, după cum a precizat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu. Unul dintre cele mai importante capitole, Sănătatea, va avea un buget mai mare cu 6 miliarde de lei față de anul trecut, scopul fiind ca toți cetățenii României să beneficieze de servicii de sănătate la standarde europene.

Bugetul pentru anul 2019 a fost realizat astfel încât să respecte promisiunile făcute în Programul de Guvernare al Partidului Social Democrat, fiind pus accentul atât pe investiții, cât și pe cheltuielile ce implică măririle de pensii și salarii pe care PSD și le-a asumat.

„PSD a conturat, pentru îndeplinirea obiectivelor din Programul de Guvernare, o valoare totală a cheltuielilor de 368, 8 miliarde de lei. Aș vrea să fac referire la câteva capitole importante care demonstrează, din nou, că ne luăm foarte în serios angajamentele făcute față de cetățenii României, care ne-au ales să îi reprezentăm. Sănătatea este o prioritate în bugetul de stat pentru anul 2019 și are o alocare bugetară mai mare cu 6 miliarde de lei față de anul trecut. Acești bani înseamnă o investiție într-un sistem cu servicii medicale pe care ni le dorim a se apropia cât mai mult ca standarde de cele din întreaga Europă. Educația este un alt domeniu important pentru noi, el ajutând la creșterea copiilor care vor duce România mai departe. Aceștia au nevoie de condiții bune în școli și de un management bun al învățământului pe care îl urmează. În acest caz, suma alocată este cu 9,8 miliarde de lei mai mare decât în 2018. Nu putem vorbi despre priorități, însă, fără a aminti Investițiile, unde avem 15,4 miliarde de lei față de anul trecut, dintre care 6 vor merge la capitolul Transporturi. Reiterez, cu această ocazie, importanța alocării de bani pentru drumurile expres Craiova-Pitești si Craiova-Târgu Jiu, rute de o importanță vitală pentru regiunea Doljului și a Olteniei”, a punctat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu.

Măsurile luate de Guvernul României în trecut, mai exact cele legate de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, pe durata mandatului fostului ministru Lia Olguța Vasilescu, au adus beneficii în economia de stat. Concret, în acest an, Bugetul de pensii se află pe excedent, cu 0,2% din PIB.

„Gurile rele spuneau că măsura trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat va produce un haos total în sistemul de salarizare. Iată că lucrurile nu au stat chiar așa ci, dimpotrivă, ne-au adus, în acest an, un Buget de pensii ce este pe excedent. Pentru acest an, aș vrea să punctez faptul că, fără îndoială, bugetul va asigura finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, dar și a susținerii politicilor de stimulare economică. Românii nu au de ce să își facă griji din această privință. Mai mult decât atât, să nu uităm că salariul de bază minim brut pe țară a crescut de la începutul anului, ajungând la  2.080 de lei. În continuare, vor fi alocate voucherele de vacanță, dar și indemnizațiile de hrană echivalente a două salarii minime pe economie. Iar pentru pensionari, veștile bune continuă, având în vedere că, de la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15%, de la aceeași dată urmând să fie majorată cu 10% și indemnizația socială garantată pentru pensionari. Nu în ultimul rând, alocațiile copiilor vor crește de la 1 martie, ca urmare a unui OUG adoptat de Guvernul României, grație conducerii PSD”, a conchis deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu.

Bugetul în forma sa aprobată de camerele reunite ale Parlamentului României a fost trimis spre promulgare către președintele României, Klaus Iohannis, însă acesta l-a atacat la Curtea Constituțională a României. „Efectele negative ale acestei decizii sunt multe. Fără buget aprobat nu avem bani pentru investiții, pentru cheltuielile legate de educație, de sănătate și nici pentru a realiza creșterea alocațiilor copiilor, programată pentru data de 1 martie. Practic, din cauza încăpățânării președintelui de a fi împotriva oricăror măsuri luate de Guvernul României, statul român va fi blocat financiar, cel puțin până la decizia CCR din 6 martie”, a mai punctat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu