Deși polițiștilor de la Rutieră le-a luat două săptămâni să se dumirească, speța cu celebra mașină e una banală. Dacă s-ar fi urmat calea legală, în momentul în care mașina a ajuns la frontieră, Poliția ar fi trebuit după verificarea documentelor să-l pună pe șofer să schimbe plăcuțele. Foarte important în această speță este că vorbim de un cetățean român. El știa în momentul în care își personalizează numerele că nu vor fi acceptate în România. Mai mult, românul i-a păcălit pe suedezi care la rândul lor nu au verificat ce inseamnă în limba română personalizarea folosită de șofer.
Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice este foarte clar. Articolul 24, alineat 3: Nu pot fi atribuite combinatiile de litere care pot avea o semnificatie obscena sau cele care pot conduce la asocierea cu denumirile unor autoritati publice, daca acestea solicita in scris autoritatii emitente restrictionarea atribuirii unei anumite combinatii a numarului de inmatriculare. Persoanele care detin deja vehicule inmatriculate cu numere restrictionate ulterior, pot utiliza in continuare numerele in cauza, dar numai pana la instrainarea vehiculului.
Spuneam la inceputul articolului că important în această speță este faptul că vorbim de un cetățean român. Regulamentul Agenției Transport din Suedia prevede la capitolul 12, articolul 10 că „o plăcuţă de înmatriculare personalizată nu poate avea un format care să fie considerat a fi deranjant sau ofensator”. Așadar, șoferul i-a păcălit pe suedezi beneficiind de faptul că aceștia nu au verificat ce înseamnă în limba română inșiruirea celor patru litere.
De altfel, Agenția de Transport din Suedia îi avertizează pe șoferi că e bine să aibă și plăcuțele originale la ei pt că sunt țări care nu au sistem cu numere personalizate. „Nu toate țările au acest sistem cu numere personalizate si de aceea ar trebui să iei în calcul daca folosesti numerele personalizate un cazul unei călătorii în strainatate. Dacă folosești numerele originale (cu care a fost înregistrată masina la cumparare) trebuie informat ministerul transporturilor ca numerele preferențiale că vor fi înlocuite temporar. Cand călătorești în strainatate, să ai mereu cu tine si partea intai a certificatului de înmatriculare, cel albastru. Dacă alegi să călătorești cu numerele personalizate, asigura-te ca reiese în certificatul de înmatriculare ca masina are numere personalizate (…) Ar trebui să iei cu tine si numerele de înmatriculare originale pentru cazul în care alegi sa le folosesti in timpul călătoriei în strainatate”.
Potrivit news. ro, Brigada Rutieră a Capitalei a reţinut, luni, numerele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, după ce au oprit în trafic autoturismul înmatriculat în Suedia. De asemenea, a fost reţinut pemisul de conducere al şoferului, acesta declarând că a înmatriculat maşina în luna aprilie şi că se află în concediu în România, fiind în drum spre litoral. Poliţia Rutieră a deschis dosar penal în acest caz şi susţine că maşina cu numărul de înmatriculare ”M..EPSD” nu are drept de circulaţie în România, invocând o informare transmisă de Biroul Interpol Stockholm, în timp ce Ambasada Suediei la Bucureşti susţine că autoturismul are drept de circulaţie în Uniunea Europeană, dar că posesorul trebuie să deţină documentele oficiale pentru ambele seturi de numere – personalizate şi oficiale.
foto g4media.ro