22 februarie 2024
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universittea Baebș-Bolyai din Cluj Napoca, spune că nu există studii care să fi demonstrat transmitere COVID-19 specifică în piețe.

„Există 3 elemente la un spațiu închis care cresc transmiterea COVID-19: volum mic de aer (ventilație proastă), număr mare de persoane, timp lung (>1h) petrecut împreună (în condițiile în care toată lumea poartă mască)”, susține profesorul clujean care oferă argumente pentru menținerea piețelor interioare deschise:

Chiar și cele interioare tind să aibă au volum de aer mare și ventilație naturală, numărul de persoane poate fi reglat printr-un polițist local la intrare (la fel ca la un supermarket), timpul petrecut este limitat în mod natural de faptul că în afară de cumpărături nu există alte activități.

„Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul”

Ludovic Orban, premier

„Am căutat cu atenție dar nu am găsit studii care să fi demonstrat transmitere COVID-19 specifcă în piețe + transmiterea de pe suprafețe are probabilitate foarte redusă (în condițiile în care se poartă mască tot timpul)”, susține profesorul Cherecheș.

„O mare parte din cei care vând în pieţe, numai producători agricoli nu sunt”

Ludovic Orban, premier

„Și, implicit, o mare parte sunt producători agricoli; închiderea piețelor este justificată de incapacitatea autorităților de a reglementa activitatea din piețe? Concluzie – decizia de a închide piețele nu este bazată pe dovezi științifice!”, conchide Răzvan Cherecheș

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares