Nimic nu e întîmplător în România noastră cea de toate zilele. Chiar şi desemnarea oraşului capitală culturală pare o chestiune decisă de politic. Imediat după anunţarea listei scurte, deputatul Mihai Mişu Voicu scria cu emfază: „Trei dintre cele patru orașe intrate în finală au primari PNL, cel de-al patrulea fiind condus de un primar independent. Nefiind vorba de „capitala europeana a șomajului ” sau de „capitala europeana a ajutoarelor sociale” mi se pare normal ca nu s -a calificat niciun pesedist”.
Din păcate pentru Mişu Voicu şi din fericire pentru noi, lucrurile stau altfel.
Cele patru oraşe selectate selectate pe lista scurte au fost clar favorizate pe diferite filiere, susţin surse politice: „Lista scurtă se ştia cu mult timp înainte de deliberare. Dosarele cu care s-au prezentat oraşele nu au contat prea mult”.
Insider: Baia Mare – în echipă se află cel care a condus campania online a lui Klauss Iohannis. Cluj Napoca- Grupul de la Cluj a tras sforile ca oraşul condus de Boc să fie selecţionat. Nici nu a fost greu având în vedere poziţia lui Dâncu din guvernul tehnocrat. Prezenţa oraşelor Bucureşti şi Timişoara pe lista scurtă este legată de europarlamentarul Cristian Buşoi, candidatul PNL la Primăria Capitalei.
Siteul bucureştiivechisinoi dezvăluie faptul că cele două experte din parte României aveau vădite simpatii pentru Cluj şi Timişoara şi erau angajate la o instituţie din Bucureşti parte a dosarului cu care capitala a candidat la acest concurs.: Mai mult, prezența Ralucăi Velisar și Valentinei Iancu în juriul de experți a afectat substanțial rezultatele anunțate vineri, 11 decembrie. Ambele sunt angajate sau colaborează în cadrul unor instituții din capitală, intens menționate în dosarul de candidatură cu titlul de parteneri de proiect pentru diferitele programe și strategii culturale subsumate proiectului București 2021, una dintre ele excelând în postări admirative pe Facebook la adresa, surpriză, municipiilor București, Cluj-Napoca, Timișoara. Prezența celor două doamne în acest corp deliberativ și decizional încalcă principiile independenței de decizie și, astfel, impune între cele 4 orașe rămase în competiție un intrus: Bucureștiul. De altfel, lipsa de profesionalism și experiență a celor doi “experți” români a fost semnalată și de Constantin Chiriac, sufletul programului Sibiu 2007 și singurul expert român care a luat parte la acest tip de evaluări europene în calitate de președinte al juriului de experți timp de 4 ani de zile, care a declarat, într-o intervenție la Radio România Actualități la puțin timp după anunțarea listei scurte, că: „cei doi experți sunt în afara problemei”, „nu au avut anvergură” și că prin desemnarea lor, Ministerul Culturii „nu a pus profesioniști pentru a impune interesele României”.
Foto: transilvaniareporter.ro