22 iulie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second

In saptamana 1 – 7 iunie, 47.5% din totalul cazurilor s-au inregistrat in Bucuresti, Suceava, Brasov, Vrancea si Iasi.

• 43.4% din totalul deceselor au fost inregistrate in Suceava, Bistrita Nasaud, Tulcea, Iasi si Bucuresti.

• Judetul Caras Severin nu a inregistrat niciun caz confirmat in ultimele 14 zile.

• 1 din 7 din totalul cazurilor a fost inregistrat la personal medical.

• 76.8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 59% din decese au fost la barbati.

• 91.5% din toti cei decedati aveau cel putin o comorbiditate asociata

CNSCBT: Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19

Aceasta analiza orientativa are ca sursa de date 11790 fise de supraveghere ale cazurilor confirmate cu COVID-19, completate de spitale si DSP, cu sprijinul CRSP, finalizate la nivelul directiilor de sanatate publica judetene si a mun.Bucuresti si accesate de CNSCBT la data de 23/05/2020, ora 09.00. Numarul de cazuri mentionat a reprezentat 66% din cel al cazurilor introduse in aplicatia corona-forms pana la aceeasi data.

Numarul de decese cu COVID-19 la care se refera prezenta analiza a fost de 842. Acesta a reprezentat 72% din numarul celor introduse in aplicatia corona-forms pana la aceeasi data. Analiza factorilor de risc pentru deces a fost realizata prin regresie logistica multivariata, estimandu-se puterea asocierii intre posibilii factori de risc si deces la cele 842 cazuri decedate, comparativ cu grupul de pacienti care au ramas in viata.

a. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la total (ambele sexe)

Din cele 11790 cazurile confirmate cu COVID-19, cele pentru care au fost mentionate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 2,89 ori mai mare de evolutie catre deces, comparativ cu cele la care aceste afectiuni au lipsit. De altfel, pentru bolile cardiovasculare a fost inregistrata cea mai mare valoare a Odds Ratio, comparativ cu a celorlalti factori de risc identificati si care, in ordine descrescatoare, au fost bolile renale cronice, diabetul, cancerul, bolile pulmonare cronice, bolile hepatice cronice, sexul masculin si bolile neurologice si neuromusculare.

b. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la sexul feminin

Din cele 6526 persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 incluse in analiza, cele pentru care au fost mentionate boli renale cronice au avut o probabilitate de 4,38 ori mai mare de evolutie catre deces, comparativ cu cele la care aceste afectiuni au lipsit.

c. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la sexul masculin

Din cele 5261 persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 incluse in analiza, cele pentru care au fost mentionate cancerul si/sau alte imunodeficiente au avut o probabilitate de 3,25 ori mai mare de evolutie catre deces, comparativ cu cele la care aceste afectiuni au lipsit. In ordine descrescatoare a valorii Odds Ratio, ceilalti factori de risc au fost bolile cardiovasculare, diabetul, bolile pulmonare cronice, bolile hepatice cronice, bolile renale cronice si cele neurologice si neuromusculare.

http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/1791-analiza-epidemiologica-factori-de-risc-deces-cu-covid-19/file

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares