29 martie 2024
0 0
Read Time:6 Minute, 27 Second

„Am convocat prima rundă de consultări cu partidele parlamentare și, ca să încep cu sfârșitul, PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și din dorința românilor. Au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat, adică au chiulit. Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziție, fiindcă, indiferent dacă vom avea anticipate sau alegeri la termen, va fi un guvern care va fi în funcțiune o perioadă relativ scurtă. De ce spun că este nevoie să se instaleze urgent un guvern – fiindcă orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România și pentru români. Vreau să lămuresc un lucru din capul locului. Acest lucru l-am spus tuturor participanților. Eu prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție decât un guvern politic. Astăzi s-au prezentat partidele și Partidul Național Liberal, care a venit primul, la ora 11:00, la consultări, a spus clar și răspicat – PNL este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil. Celelalte formațiuni care au venit toate au afirmat că vor sprijini, într-o formă sau alta, o astfel de abordare. Așa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe. De ce este nevoie urgent de un guvern, în afară de faptul că trebuie înlocuit rapid guvernul interimar Dăncilă – avem nevoie acum, urgent, de un guvern care asigură corectitudinea alegerilor prezidențiale. Este nevoie de guvern care pregătește bugetul pentru anul viitor, pentru 2020. Este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. Și, în acest context, este important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat! Este nevoie de un guvern urgent care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie. Și aici vreau să fac o afirmație, și știu foarte bine ce spun, cu toată claritatea: nu vor exista tăieri de salarii și pensii! Și spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor și vreau să repet: Nu vor exista tăieri de salarii și pensii! Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marți, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. În contextul desemnării, să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD! Nu voi desemna pesediști pentru guvernare!

Este în spațiul public o discuție pe care vreau să o lămuresc în această fază: alegerile anticipate. Eu am declarat și ieri, și pot să declar și astăzi – personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidențiale. Și vreau să explic un pic de ce fac această remarcă. Constituția României nu favorizează alegeri anticipate, aș putea chiar să spun că, în Constituția actuală, prevederea este făcută să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret ale unei majorități solide în Parlament. Ca sa fiu mai clar, în Constituție spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de guvern pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu. Este o problemă și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție așezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluție.

Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuție: dacă – repet – dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, atunci acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat, și ar rămâne – atenție! – în funcție până când s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză și întru-un haos de nedescris. Așadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidențiale putem să redeschidem cu toții împreună discuția pe alegeri anticipate.

Cele mai importante declarații făcute de președintele Klaus Iohannis: 

Rezolvat! Astăzi a câștigat România! Astăzi, votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost, iată, întru totul și pe deplin respectat. Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii societăți față de abuzurile și incompetența acestui guvern. Succesul moțiunii de cenzură confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă, odată cu votul din 26 mai de la referendum și europarlamentare. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD. Felicit Partidul Național Liberal pentru inițiativa acestei moțiuni de cenzură, pentru efortul liderilor și parlamentarilor liberali de a găsi susținere și sprijin pentru reușita unui demers absolut necesar pentru România. Felicit, totodată, și celelalte partide de opoziție care au pus umărul la îndepărtarea acestui guvern pesedist eșuat și derutat! Românii au cerut căderea Guvernului PSD. Românii au cerut oprirea distrugerii justiției și stoparea amnistiei și grațierii. Românii au cerut, prin vot, să nu se producă îndepărtarea țării noastre de Uniunea Europeană. Bilanțul de astăzi vorbește de la sine: am reușit să îndeplinim toate aceste solicitări legitime și să blocăm dezastrul PSD. Mă bucur că rațiunea a prevalat și la nivelul Parlamentului s-a conturat o opoziție care, în pofida viziunii și orientărilor politice diferite, s-a implicat și a arătat că poate lucra împreună pentru a da jos acest guvern dezastruos. Este un semn de maturitate politică, pentru că orice zi cu Guvernul Dăncilă ar fi însemnat, pentru România, încă o zi pierdută. Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11:00, pentru că avem urgentă nevoie de un nou guvern. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare actuale.

În cadrul consultărilor, voi constata în ce măsură există un astfel de consens și care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare. Din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluții constituționale pentru ca românii să fie cât mai puțin afectați de efectele acestei perioade post-moțiune. Sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. De asemenea, trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele de profesionalism și credibilitate cerute de partenerii noștri din Uniunea Europeană. Suntem aproape în pragul alegerilor prezidențiale și avem responsabilitatea să asigurăm desfășurarea lor corectă și organizarea în cele mai bune condiții, inclusiv pentru românii din diaspora.

Sunt, așadar, probleme care nu suportă nicio amânare. Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și având în vedere ca, indiferent de opțiunea aleasă, să fie asigurată stabilitatea României. Faptul că moțiunea de cenzură a trecut reprezintă fără îndoială o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. De aceea este esențial ca românii să iasă în număr mare, cât mai mare, la vot, pentru că, într-o democrație, votul la prezidențiale, la alegerile locale și parlamentare este singurul care poate hotărî în ce direcție merge România.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares