Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat luni o vizită împreună cu secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, la comandamentul Brigăzii Multinaționale NATO Sud-Est de la Craiova
„Ne aflăm astăzi, aici, într-un moment cu o semnificație deosebită pentru apărarea României și a spațiului euroatlantic – constituirea Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova. Devine astfel realitate unul dintre obiectivele importante susținute de țara noastră în cadrul Summitului NATO de la Varșovia. Domnule Secretar General Jens Stoltenberg, au trecut mai bine de doi ani de la momentul în care am inaugurat împreună, la București, sediul Unității NATO pentru Integrarea Forțelor, primul comandament al Alianței Nord-Atlantice înființat pe teritoriul național în contextul implementării Planului de Reacție Rapidă al NATO, aprobat în anul 2014 la Summitul din Țara Galilor. Constituirea NFIU în Capitala României a fost primul pas în direcția conturării unei prezențe persistente și consistente a NATO în țara noastră.
Acest demers a fost urmat de înființarea și activarea Comandamentului de Divizie Sud-Est din București, la data de 1 decembrie 2015. Ulterior, în primăvara anului 2016, a avut loc inaugurarea facilității antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, eveniment la care, de asemenea, domnul Secretar General Stoltenberg ne-a fost alături. Am trecut în revistă aceste evoluții pentru a evidenția caracterul dinamic și concret al prezenței NATO în țara noastră, subsumată deciziilor de adaptare a Alianței Nord-Atlantice la un mediu de securitate complex. De altfel, Brigada Multinațională Sud-Est s-a înființat tocmai ca răspuns la acest mediu de insecuritate și instabilitate în proximitatea NATO. Spațiul euroatlantic continuă să se confrunte cu o serie de provocări generate de actori statali și non-statali, de forțe militare convenționale și entități teroriste. De asemenea, amenințările cibernetice și cele hibride cresc în relevanță și alimentează caracterul de incertitudine al contextului securitar actual.
Ne aflăm în plin proces de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO în Flancul Estic al Alianței. Faptul că România găzduiește Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est indică gradul înalt de preocupare și implicare a țării noastre pentru creșterea nivelului de securitate nu doar în țara noastră, ci în întreaga regiune a Mării Negre. Pentru noi, rolul de furnizor de securitate și stabilitate pe care ni l-am asumat este un obiectiv pe care, odată realizat, ne propunem să îl consolidăm și să îl adaptăm evoluțiilor regionale și globale.
Această nouă structură aliată de pe teritoriul național reprezintă rezultatul efortului conjugat al României, al aliaților și al NATO, ca organizație. Alianța Nord-Atlantică înseamnă, în primul rând, solidaritate și unitate, iar participarea celorlalte state membre NATO – fie că ne referim la personalul multinațional care include și comandamentul acestei brigăzi, fie că ne referim la participarea aliaților la activități comune de instruire și exerciții – respectă fidel acest principiu. Mulțumesc, așadar, statelor aliate care s-au angajat să participe la acest efort comun. Sunt convins că militarii străini prezenți în țara noastră, care provin din Canada, Spania, Portugalia și Polonia, vor aprecia ospitalitatea noastră și vor colabora excelent cu partenerii români”.