Coțofenii din Dos este astăzi o localitate de nerecunoscut, față de nivelul la care se afla în urmă cu 4 ani. Investițiile lipseau cu desăvârșire pentru că vechile administrații nici nu știuseră cum să cheltuiască banii din vistieria proprie
Schimbarea a venit odată cu încheierea alegerilor din toamna anului 2020, atunci când comunitatea a ales să fie administrată de un fiu al satului, revenit acasă după o viață întreagă de carieră militară de succes.
„Am vrut să văd dacă pot să fac performanță ca primar, așa cum reușisem să fac în cariera mea. Pentru că eram obișnuit cu misiunile militare, am luat administrația ca pe o provocare de același fel, o provocare a cărei miză era bunăstarea locuitorilor din Coțofenii din Dos. Am găsit o comună fără o strategie de investiții și o comunitate cu multe nevoi. Au urmat 4 ani în care am luat fiecare etapă pas cu pas, am accesat fonduri, am deschis șantiere, iar lucrurile au început să se schimbe în bine”, explică Ion Dina, primarul comunei Coțofenii din Dos.
Zeci de proiecte au fost demarate, iar o bună parte dintre acestea au fost deja finalizate. S-au prioritizat investițiile în infrastructura mare, astfel încât locuitorii să se bucure de străzi asfaltate, rețea de apă și canalizare și servicii medicale de calitate.
“Am asfaltat trei străzi din satele Coțofenii din Dos, Mihăița și Potmelțu, cu bani din fondurile proprii. Pentru ca toate drumurile comunale să poată fi asfaltate, este însă nevoie să finalizăm rețelele de apă și canalizare. Alimentarea cu apă se va face printr-un proiect al Companiei de Apă Oltenia, în cadrul masterplanului de apă, iar eu am depus un proiect pentru înființarea a 12 km de rețea de canalizare și construirea unei stații de epurare în satul Coțofenii din Dos, prin Planul Național de Investiții «Anghel Saligny». Finanțarea de peste 12 milioane de lei a fost obținută, iar proiectul se află în licitație. Pe viitor, vom extinde rețeaua de canalizare și în satele Mihăița și Potmelțu”, declară primarul comunei.
Pe lângă investițiile în infrastructura mare, eforturile s-au concentrat și pe asigurarea unui cadru de învățare și de recreere potrivit pentru copiii din localitate.
“Am accesat o finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de peste 800.000 de lei, pentru dotarea cu mobilier și echipamente didactice digitale a Școlii Gimnaziale Coțofenii din Dos. De asemenea, vom reabilita clădirile școlii și grădiniței, vom dota biblioteca școlară și vom achiziționa un microbuz școlar pentru elevii din localitate. Un proiect important este cel al construirii unui Centru de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, tot cu finanțare europeană prin PNRR, în valoare de aproape 2 milioane de lei. Pentru activități recreative, din fonduri proprii, am amenajat locuri de joacă în fiecare dintre cele 3 sate, iar în următorii ani vreau să construim o bază sportivă, cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, dar și un teren multifuncțional pentru activități sportive”, susține Ion Dina, edilul-șef al localității.
Investițiile în sănătate, prioritate pentru administrația Ion Dina
O comunitate sănătoasă are nevoie de acces rapid la servicii medicale de calitate. De aceea, s-au făcut investiții importante pentru modernizarea dispensarului medical din Coțofenii din Dos. În plus, s-au accesat fonduri nerambursabile cu ajutorul cărora au fost achiziționate echipamente și aparatură medicală performantă pentru Centrul Medical de Permanență. Acesta este acum dotat cu un ecograf, un electrocardiograf, un aparat pentru monitorizarea funcțiilor vitale, dar și pentru măsurarea glicemiei sau a saturației de oxigen. În acest fel, locuitorii din comună pot să beneficieze de diagnostic și tratament rapid, la orice oră.
CE AM REALIZAT
- Dotare cu aparatură medical Centrul Medical de Permanență
- Dotarea cu mobilier și materiale didactice a Școlii Gimnaziale
- Construire Centru de Zi pentru copii
- Dotare bibliotecă școlară cu echipamente digitale
- Microbuz electric pentru transportul școlar
- Asfaltare străzi comunale
- Amenajare locuri de joacă
- Reparații Dispensar medical
- Reparație clădire primărie
- Înființare rețea de canalizare cu stație de epurare
- Creștere eficiență energetică școală și grădiniță
- Achiziție foișoare de lemn
- Achiziție container vestiar
CE ÎMI PROPUN
- Extindere rețea de canalizare satele Mihăița și Potmelțu
- Amenajare teren sport multifuncțional în Coțofenii din Dos
- Construire bază sportivă în satul Mihăița
- Construire și dotare cămin cultural
- Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice
- Modernizare locuri de joacă și asfaltare străzi laterale
PROFIL DE PRIMAR
Ion Dina are 55 de ani și este colonel în rezervă. A plecat din comuna natală, Coțofenii din Dos, încă de la 14 ani, pentru a urma cursurile Liceului Militar Tudor Vladimirescu din Craiova și ale Școlii Militare de Ofițeri Activi din Sibiu. A parcurs toate etapele de dezvoltare profesională în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Frații Buzești“ Craiova și, în ultimii 4 ani de ofițer activ, a avut funcția de comandant al instituției. Odată cu renunțarea la cariera militară, Ion Dina a ales să se întoarcă în satul părintesc, dar a găsit aici o comunitate blocată în timp. De aceea, a hotărât să își pună experiența profesională în slujba oamenilor. Prin votul și cu susținerea cetățenilor, a început procesul de transformare al comunei Coțofenii din Dos. Astăzi, localitatea beneficiază de proiecte de milioane de euro finalizare sau aflate în implementare, astfel că strategia edilului-șef a dat roade.
Ion Dina, primarul comunei Coțofenii din Dos: „Coțofenii din Dos merită să beneficieze de o dezvoltare unitară, în acord cu standardele europene. Investițiile trebuie făcute gradual, de la asigurarea utilităților de apă și canalizare, până la amenajarea și modernizarea tuturor ulițelor din cele trei sate. Este un efort financiar imens, dar pe care administrația îl poate duce dacă accesează fonduri nerambursabile. Mi-am bazat strategia pe accesarea tuturor liniilor de finanțare, de aceea sunt convins că vom reuși să finalizăm toate marile proiecte importante pentru cetățeni.
Sunt un om care ține la performanță, la lucrul bine făcut și, cel mai mult, la echipă. O misiune, de orice fel ar fi ea, militară sau pentru cetățeni, nu poate fi îndeplinită decât într-o echipă bine închegată, cu dorința de a reuși. De aceea, am ales să fac parte și să reprezint organizația județeană a PSD Dolj. Cu susținerea politică a președintelui PSD Dolj, Claudiu Manda, cu susținerea administrativă necondiționată a președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, dar și cu susținerea, prin vot, a oamenilor din Coțofenii din Dos, voi putea să finalizez toate proiectele de dezvoltare pentru comuna noastră. Pe 9 iunie, votul trebuie să fie pentru continuare! Împreună am transformat comuna Coțofenii din Dos! Împreună mergem mai departe!”
Comandat de PSD Dolj, executat de SC SMARTEAM SRL, CUI mandatar financiar 21240002.