22 februarie 2024
0 0
Read Time:5 Minute, 6 Second

Președintele Klaus Iohannis nu mai făcuse declarații publice de ceva vreme. A venit la Dăbuleni și a răspuns curiozităților ziariștilor pe subiectele la zi. Dacă altădată președintele era ceva mai contondent, de data asta s-a dovedit aproape împăciuitor cu toată lumea. Nu e de acord cu carantinarea Bureștiului, i-a dat dreptate ministrului Câmpeanu cu vacanța prelungită, vrea ca oamenii să poată merge la biserică de Paște și l-a dojenit puțin pe ministrul Vlad Voiculescu pentru „declarația nefericită privind măsluirea datelor despre incidența pandemiei”

Despre situția din București

Este, probabil, important să spun câteva cuvinte și despre situația din București, care este complicată. Ştiu că au fost multe discuții și cred că pentru București este nevoie să se ia măsuri suplimentare, deci, restricții suplimentare. Sper ca cei din comitetul bucureștean să fie înțelepți și să înțeleagă acest lucru. Restricții, probabil, sunt necesare acolo unde se formează aglomerații și probabil, este nevoie de a reduce aceste aglomerații, în special în weekend. Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine, și pentru mall-uri. Pe scurt, trebuie eliminate aglomerările și este în interesul nostru, al tuturor. În fond, dacă respectăm restricțiile, noi îi ajutăm pe cei din prima linie – medicii, personalul medical – și îi ajutăm pe cei mai puțin norocoși dintre noi care fac o formă mai gravă de boală. (..) Să nu facem o confuzie între restricții suplimentare și carantinare. Nu cred că, în această etapă, carantinarea pentru București este o soluție, dar restricții suplimentare sunt necesare, fiindcă nimeni nu-și dorește să ajungem în situația de avarie ca să nu mai putem gestiona valul, acest al treilea val. Vedeți foarte bine, în fiecare zi, din păcate, sunt foarte mulți care se îmbolnăvesc și, din păcate, sunt și foarte mulți care ajung la Terapie Intensivă. Acolo este problema cea mai mare, fiindcă numărul de locuri de Terapie Intensivă este limitat și s-a creat în ianuarie – februarie impresia că pandemia cumva a trecut, o impresie, din păcate, greșită. Autoritățile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID și suntem în această situație când, practic, în fiecare zi se ajunge la limită. Doar cu restricții suplimentare, cu respectarea lor, evident, putem să facem față acestui val trei.

Despre școli

Încă o chestiune, fiindcă și aceasta s-a discutat mult, ce se întâmplă cu școlile. Deja știm că foarte mulți copii învață online. Sunt doar cei mai mici și cei din clasele care au examene care merg fizic la școală, însă dacă numărul de pacienți crește și se vede că suntem într-o fază de creștere, trebuie intervenit și aici. Cred că propunerea făcută de ministrul Educației este una acceptabilă, să se contopească cele două vacanțe și în loc de o săptămână acum, de Paștele Catolic, și încă o săptămână, când avem Paștele Ortodox, să le contopim și în acest fel să eliminăm un factor semnificativ de răspândire a bolii. Este, sigur, complicat, este complicat, înțelegem acest lucru, pentru părinții care, iarăși, vor avea copiii acasă, dar cred că niciun sacrificiu nu este prea mare pentru sănătatea copiilor noștri.

Despre Sărbătorile de Paști

Anul acesta, sărbătorile sunt la o distanță mare. Acum, în 4 aprilie, vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformații, iar la începutul lui mai vor sărbători creștinii ortodocși. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserică, să se întâlnească – sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane, mai degrabă în cadru familial, dar cred că aceste lucruri sunt posibile. Nu-mi doresc – și am spus acest lucru foarte clar de la început – nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică. Sunt Sfintele Sărbători de Paști, oamenii vor să meargă la biserică și trebuie să găsim soluții ca să meargă la biserică – asta este una.

Despre măsluirea datelor

Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul însă sunt diferite. Când a fost ministrul Tătaru, împreună cu echipa domniei sale, a găsit potrivită o anumită formulă de calcul pentru incidența pandemiei. După aia s-a calculat, și ce s-a calculat și s-a știut s-a comunicat, deci nu a ascuns nimeni date sau informații. Acum ministrul Voiculescu cu echipa domniei sale a dorit să modifice oarecum formula, a modificat-o și acum se dau datele care se găsesc. Deci, vorbim despre două formule ușor – ușor – diferite. În niciun caz nu a măsluit cineva datele, ele au fost absolut corecte așa cum au fost calculate și înainte de alegeri, și după alegeri. Însă dați-mi voie să vă spun că, după părerea mea, nu cred că aceste discuții teoretice pe formulă opresc pandemia sau alină suferința vreunui pacient. Eu cred că ar fi extrem de important, și voi continua să spun acest lucru, să ne implicăm acolo unde este nevoie, să creștem numărul de paturi de la Terapie Intensivă, să-i motivăm pe medici, să fim mai proactivi pentru ca spitalele să facă față acestui val trei. Cred că acestea sunt prioritățile momentului și nu comparații teoretice între formule de calcul.

Despre vaccinare

Noi avem doze suficiente și campania de vaccinare merge foarte bine, deci una este una, alta este alta. Valul trei nu a putut fi prevenit de nimeni, nici de țările care au avut un număr mult mai mare de doze de vaccin la dispoziție, însă asta nu trebuie să ne descurajeze, dimpotrivă. Campania de vaccinare prinde viteză în fiecare săptămână încă un pic mai mult. Noi folosim, evident, ca și stat membru al Uniunii Europene, vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, toate care sunt agreate, și vedem că în fiecare săptămână sunt sute de mii de doze în plus față de săptămâna anterioară. Sunt optimist că vom reuși acum, la sfârșitul lui martie și în aprilie să vaccinăm sute și sute de mii de persoane în plus, ceea ce, evident, va duce la stăpânirea extinderii pandemiei.

sursa: presidency.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares