În umă cu o lună Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dolj decidea închiderea restaurantelor, școlilor și a sălilor de spectacole din Craiova după ce rata de infectare sărise de trei la mia de locuitori.

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a măsurilor situația nu s-a schimbat astfel că a acestea s-au prelungit.

În ultimele două săptămâni rata de infectare a fost peste 6 la mia de locuitori. Miercuri și joi rata de infectare a scăzut sub 6 (5,30). Vineri autoritățile au anuțat peste 300 de noi cazuri astfel că este de așteptat ca rata să sară din nou peste șase.

În ultimele 14 zile în Craiova au fost depistate 1717 cazuri(1606 comunitar și 111 în focare). La nivel de județ au fost înregistrate 2467 de cazuri și au fost efectuate la nivelul întregului județ 5735 de teste, adică o rată de pozitivare de aproape 50 la sută.

Explicația pentru creșterea cazurilor este una cât se poate de simplă. Se testează foarte puțin, se fac anchete epidemiologice superficiale iar datele arată că ne aflăm într-o accentuată transmitere comunitară. Ca să facem o comparație, la Cluj se fac 3000 de teste pe zi.

Ce spun specialiștii independenți?

„La sfârșitul lunii octombrie am ajuns la 240.000 de cazuri în total de când a început pandemia, iar într-o lună am dublat. Noi vom ajunge la 500.000 de cazuri în prima săptămână din decembrie, indiferent ce facem. Întrebarea este ce să facem să nu intrăm în următoarea pedioadă de dublare, care va fi, evident, de la 500.000 la un milion și nu cumva să ajungem acolo”, a spus Octavian Jurma, medic și cercetător.

„Dacă am fi intrat și noi în lockdown, am fi ajuns azi la sub 2000 de cazuri și am fi ajuns sub 1000 de cazuri de sărbători. Acest lucru este acum un vis frumos pe care nu îl mai putem atinge. Nu am intrat în carantină nici măcar cu Franța și cu țările din al doilea grup. A fost un grup care a așteptat să vadă ce se întâmplă cu primele țări și au decis să intre și ele în lockdown. Franța este cel mai spectaculos exemplu, care a coborât de la numărul uriaș de cazuri pe care îl aveau, peste 50.000, acum au coborât sub 30.000, se îndreaptă spre 20.000 de cazuri, într-o perioadă foarte scurtă. Ei au cumulat un soft lockdown cu un lockdown mai agresiv”, a explicat medicul.