29 septembrie 2023
0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second


Legea pensiilor, intens disputată în spațiul public în ultima perioadă, a fost adoptată, în cele din urmă, miercuri, în urma votului exprimat în Camera Deputaților, for decizional. Aceasta aduce cu sine mărirea punctului de pensie din această toamnă, continuând cu următorii doi ani. Lia Olguța Vasilescu, cea care a gândit această lege, a explicat că ea elimină inechitățile din sistem, venind și cu noi prevederi în sprijinul românilor, care vor beneficia de pensii mai mari odată cu ele.

Legea urmează să elimine toate inechitățile din sistem între femei și bărbați, dar și între persoanele de același sex, care au ieşit în ani diferiţi la pensie. Măsurile sunt mai mult decât binevenite mai ales în contextul care un număr mare de români aveau astfel de probleme în ceea ce privește pensia, aceștia simțindu-se nedreptățiți deși lucraseră la fel ca alte persoane, ce aveau pensii mai mari.

Lia Olguța Vasilescu a explicat, în plenul Camerei Deputaților, că măsurile luate sunt bune și că opoziția nu face decât să combată orice lucru bun făcut de actuala guvernare.

„Am înțeles, nu e bine că dăm bani de pensii și salarii, că e populism. Nu e bine că vrem ca cei care au pensii de invaliditate să treacă într-o legislație specială, unde să primească o sumă fixă, mai mare decât ce le revine lor pe contributivitate. Dar în ceea ce privește partea de pensii speciale cred că sunt importante niște precizări de făcut. Și anume, suntem singurul Guvern care a plafonat pensiile speciale încă din iunie 2017 și asta ne-a costat la vot. În același timp, ne dorim ca prin această lege să ajungem cu pensiile publice pensiile speciale. Și vă rog frumos să vă uitați pe simulări și o să vedeți acolo că un profesor universitar va ajunge cu o pensie de 8000 de lei. Atenție! Raportat la salariul pe care-l avea în 2017, nu la salariile pe care le au acum în plată. Un doctor, la fel, ajunge cu o pensie de 5000 de lei, raportat, din nou, la salariile pe care le aveau în 2017, nu la mega salariile pe care le aveau acum în plată. Noi credem că în 3 ani de zile sistemul de pensii se va așeza, la modul în care va fi mai avantajos să mergi pe această lege a contributivității, decât să rămână în vigoare legile speciale de pensii”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Masteratul și doctoratul devin perioade contributive

Pe lângă cele amintite, masteratul şi doctoratul vor fi introduse ca perioade contributive, urmând să existe condiţii mai avantajoase pentru mamele cu mai mulţi copii, schimbându-se formula de calcul. Lia Olguța Vasilescu a punctat faptul că guvernul PSD este singurul care a plafonat pensiile speciale în iulie 2017. Actuala lege aduce clarificări și în ceea ce privește plata asigurării sociale de către angajator şi, de asemenea, prevede corelarea cu altă lege pentru pensiile de invaliditate. Pensionarii aflați în această situație, încadraţi în gradul I de invaliditate vor avea dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, lucru de altfel normal și extrem de necesar în orice țară civilizată.

Actul normativ amintit a fost adoptat cu 197 voturi „pentru” și 70 de abțineri, neavând vreun vot „împotrivă”, asta în ciuda reproșurilor aduse legii de către opoziție, care a încercat cu disperare să politizeze această măsură, în beneficiul propriei imagini. Cu toate acestea, Lia Olguța Vasilescu a spus că speră din toată inima ca legea să nu fie întoarsă de către președintele Klaus Iohannis, care are atribuții de promulgare, astfel încât românii să poată beneficia cât mai repede de noile reglementări.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares