Lia Olguța Vasilescu: Fiecare român trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate

 Lia Olguța Vasilescu: Fiecare român trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate

Fără a ignora în vreun fel celelalte domenii, Sănătatea pare să fie totuşi cel mai important punct din Programul PSD. Astfel, având în vedere că viaţa şi sănătatea sunt drepturi garantate prin Constituţie, social-democraţii vin cu un plan prin care vor să aducă sistemul sanitar românesc la nivelul celor din Vest. Printre măsurile propuse în Programul PSD se numără construirea de noi spitale, modernizarea şi dotarea celor existente, mărirea salariilor medicilor şi a personalului medical, dar şi scăderea preţului la medicamente sau programe naţionale de prevenţie. Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei – singurul oraş din România unde, în prezent, se construieşte un spital municipal – spune că există resurse financiare pentru aplicarea proiectelor, iar PSD a dovedit, în guvernarea 2012 -2105, că poate rezolva problemele din Sănătate.

 lia-olguta-vasilescu

Reporter: Este evident pentru toţi românii că PSD acordă o atenţie deosebită sistemului sanitar în programul de guvernare. Care este motivul?

Lia Olguţa Vasilescu: Este foarte simplu. Din punctul nostru de vedere, creşterea nivelului de trai în România înseamnă nu doar venituri mai mari, ci înseamnă şi accesul la o educaţie de top pentru copii şi tineri şi, mai ales, înseamnă accesul la un sistem de sănătate performant pentru români. PSD este singurul partid care a venit cu un program detaliat, cu calcule bugetare precise, pentru Sănătate. PNL, în schimb, nu are niciun proiect pe Sănătate, ci doar câteva lucruri generale pe logica „să ne fie bine, ca să nu ne fie rău”. Programul PSD pentru Sănătate are în centrul său pacientul, pe români şi pe cei care au nevoie de medicamente mai ieftine şi spitale mai bune. În schimb, programul „Guvernării Zero“ are în centru interesele marilor companii străine de farmaceutice şi a distribuitorilor de medicamente.

Reporter: Spuneți că actualul guvern nu apără interesele românilor. La ce vă referiți exact?

 Lia Olguţa Vasilescu: Spre exemplu, în anul 2015, guvernarea PSD a început un program de vindecare pentru bolnavii de hepatita C, grad F4, cu un medicament fără interferon, multmai performant și fără efecte secundare. Au intrat în program 5.700 în 2015, pacienți cu gradul F4, iar rezultatele au fost excelente. Dintre pacienţii verificaţi, 99% s-au vindecat. Mai mult, preţul negociat de guvernul PSD pentru acest tratament a fost cel mai mic din Europa. În 2016, programul era prevăzut să continue prin includerea în program și a celor cu grad F3, adică 10.000 de pacienți. Banii existau în minister, dar programul a fost blocat.

În timpul guvernării PSD am reîntregit salariile medicilor, după ce guvernarea Boc-Băsescu le-a tăiat, iar în 2015 le-am crescut, din nou, cu 25%. Acum Guvernul Cioloş a blocat o creştere suplimentară de 15%.

Tot aici putem vorbi și despre Ordonanţa 800 din octombrie 2016, prin care „guvernarea Zero“ majorează preţul pentru 65% din medicamentele din Catalogul Naţional, care conţine cele mai uzuale medicamente. Beneficiarii sunt distribuitorii şi companiile multinaţionale. În același timp, iniţiativa guvernării PSD de ieftinire a preţului la medicamente inovative cu 35% este blocată. Românii trebuie să știe însă că tot ceea ce „guvernarea Zero“ blochează acum, PSD va debloca. Pentru asta avem nevoie de încrederea lor pentru a putea ajunge la guvernare.

Reporter: Ordonanța de Urgență care schimbă procedura de numire a directorilor în spitale face parte din aceași categorie?

Lia Olguţa Vasilescu: Ordonanța de Urgență fost dată pentru ca managerii străini să poată intra în spitale. „Ministrul Pharma“ al „Guvernului Zero“ are în plan distrugerea sistemului de sănătate românesc. Această Ordonanță este un pas important către privatizarea integrală a sistemului de sănătate. Acest lucru va însemna că tot mai mulţi români vor avea tot mai puţin acces la serviciile de sănătate, care vor deveni tot mai scumpe. Unele schimbări sunt necesare, dar ele trebuie făcute în mod echilibrat şi în urma unor dezbateri publice, nu prin ordonanţă de urgenţă.

Sistemul medical nu trebuie privit doar din prisma costului și a eficienței, sistemul medical de stat trebuie să aibă grijă de sănătatea românilor. Dacă Guvernul Boc a închis multe spitale, ne putem așteptăm la o nouă avalanșă.

Reporter: Ați amintit despre reîntregirea salariile medicilor după tăierile din timpul guvernării Boc-Băsescu și majorarea acestora în 2015. Au fost luate și alte măsuri pentru sistemul sanitar?

Lia Olguţa Vasilescu: Da, în guvernarea PSD 2012-2015 am luat multe măsuri pentru a rezolva problemele din sănătate. Am redeschis spitale închise de guvernarea Băsescu-Boc şi am început modernizarea spitalelor judeţene, am crescut cu peste 50% salariile medicilor şi personalului medical, am început programe inovative pentru bolnavi, cum este programul pentru vindecarea hepatitei C despre care am amintit deja și am actualizat lista de medicamente compensate, proces care nu mai avusese loc din anul 2007. Desigur că ne-am fi dorit să facem mult mai multe, dar nu uitaţi că am adus ţara din dezastrul guvernării Boc-Băsescu şi am reuşit să refacem economia, astfel încât în 2014 şi 2015 România avea printre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană. Din păcate, „Guvernul Zero“ a blocat toate aceste progrese. Însă noi am demonstrat că putem aduce rezultate și le vom aduce din nou!

Reporter: Din păcate, vedem că medicii români continuă să plece la muncă în străinătate. Cum pot fi ei convinși să rămână în țară?

Lia Olguţa Vasilescu: Aveți dreptate, în fiecare an mii de medici şi absolvenţi pleacă din România. Noi spunem că trebuie să oprim exodul medicilor şi personalului medical şi vom face acest lucru oferindu-le venituri mai mari şi spitale mai bune. De aceea, în Programul PSD este prevăzută creşterea veniturilor medicilor până la un nivel de 60-70% din salariile medicilor din Franţa şi alte state din Uniunea Europeană. De asemenea, fiecare tânăr student la medicină trebuie să ştie că un medic rezident va avea salariul brut de start la 1.200 euro. Salariile vor creşte pentru toate categoriile de medici, ajungând la un brut de 3.600 de euro pentru un medic primar gradul V urgenţă. Vom creşte cu 100% salariul asistenţilor medicale şi vom mări salariile minime brute la infirmierilor, asistenţilor sociali. În 2016, Guvernul Zero a blocat orice creştere de salarii.

Reporter: Vorbiți despre construirea de spitale. Puteți să ne spuneți mai multe despre acest plan?

Lia Olguţa Vasilescu: Am anunțat deja că dorim să construim Spitalul republican „Carol Davila“. Va fi un spital cu peste 2.500 de paturi, adică va depăşi capacitatea spitalului AKH din Austria, iar Unitatea de Medicină și Farmacie va funcţiona în incinta acestui complex spitalicesc. De asemenea, vom construi opt spitale regionale noi cu peste 1.000 de paturi, iar construcția lor va începe în 2017. În plus, vom începe un proces de modernizare a spitalelor judeţene, precum și modernizarea a 150 ambulatorii de specialitate şi 25 de unităţi primire urgenţe. Vorbim și despre dotarea fiecărui spital judeţean cu computer tomograf, RMN și echipamente pentru analize laborator, astfel încât oamenii să nu mai meargă şi sute de kilometri pentru a îşi face un RMN. Bani vor fi asigurați prin prin programul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii pe care PSD îl va înfiinţa la guvernare, după modelul folosit în alte state europene ca Norvegia şi Polonia. Vorbim despre 3,5 miliarde euro. Alți 300 milioane de euro vor veni din fondurile europene, iar 800 milioane euro de la bugetul de stat.

Reporter: Pe lângă condițiile din spitale, pacienții se plâng și de prețul medicamentelor și, mai grav, despre lipsa acestora. Cum intenționează PSD să rezolve această problemă?

Lia Olguţa Vasilescu: Viaţa şi sănătatea sunt drepturi garantate prin Constituţie. De aceea, Programul PSD pentru Sănătate are în centrul său pacientul, pe românii care au nevoie de medicamente mai ieftine. Noi propunem, printre altele, un program numit „o boală, un medicament, 100% compensat“. Mai exact, pentru fiecare boală, fiecărui pacient i se va asigura un medicament 100% compensat pe toată durata bolii. Asta indiferent câte boli poate avea un pacient.

În plus, vom face o actualizare periodică – la minimum 90 de zile – a listei de medicamente compensate, astfel încât pacienţii români să aibă acces la aceste medicamente. Nu uitaţi că PSD a făcut în 2014 o astfel de actualizare, prima după 2007. Foarte important, PSD își propune ieftinrea prețului la medicamente, în contrast cu „Guvernul Zero“ care, prin Ordonanţa 800 din octombrie 2016, majorareză preţurilor la peste 65% din medicamentele din Catalogul Naţional, fiind vorba despre medicamentele cele mai folosite de pacienţi. Vă dau un exemplu. preţul la farmacie pentru Metformin – medicament pentru diabet – creşte de la 1,71 lei la 4,87 lei. În schimb, noi propunem ieftinirea cu 35% a medicamentelor innovative.

Țin să precizez că vom introduce și un sistem de buget multianual pentru achiziţia de vaccinuri, pentru a nu mai fi situaţii cum este cea de anul acesta când bebeluşii nu au acces la vaccinuri esenţiale. Legat de cei mici, punem accent și pe prevenţie si tratament gratuit pentru copii până la 14 ani. Avem în vedere un program prevenţie şi tratament gratuit pentru stomatologie, boli de nutriţie şi metabolism.

Reporter: Adversarii politici spun că propunerile PSD nu pot fi aplicate din lipsa fondurilor. Există bani pentru aplicarea lor?

Lia Olguţa Vasilescu: Deficitul bugetar este unicul argument al celor care nu ştiu să guverneze. În guvernarea anterioară, PSD a crescut salariile medicilor cu peste 50%. Bugetul nu s-a prăbuşit. Din contră, am avut creştere economică și un deficit bugetar foarte mic. Bani pentru Sănătate există. Ce contează cu adevărat este să existe voinţă și competență din partea guvernului pentru a veni în sprijinul pacientului și al personalului medical care își face treaba pentru a salva viața oamenilor.

PSD va creşte alocările de la Buget pentru Sănătate de la 4,8% la 6,4% din PIB. Ministerul Sănătăţii are excedent bugetar de 500 de milioane de lei pentru că, din incompetenţă, nu a reuşit să utilizeze banii nici pentru a ușura viața pacienților, nici pentru a rezolva nemulţumirile angajaţilor din sănătate.

 Comandat de PSD Dolj, exercutat de SC CITYNET ADVERTISING SRL 

 

 

0 Shares