21 septembrie 2024

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, proiectul legii pensiilor.

“Proiectul de lege a fost publicat joi seara pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, fiind introdus în procedura legală de dezbatere publică, pentru o perioadă de 30 de zile. Invităm toate asociațiile de pensionari sau orice persoană interesată să ne transmită puncte de vedere, observații sau propuneri de modificare. În același timp, specialiștii Casei Naționale de Pensii Publice și cei ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale vor participa la dezbateri publice, atât la București, cât și în teritoriu. Ulterior perioadei de dezbatere publică, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului României, spre dezbatere și aprobare în comisiile de specialitate și în Plen. Respectăm promisiunile făcute pensionarilor de a corecta un sistem inechitabil și de a mări veniturile, astfel încât fiecărui român care a muncit în această țară să îi fie asigurat un trai decent la bătrânețe”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.  „Noua lege a pensiilor se bazează pe mai multe principii fundamentale, dintre care aș vrea sa le amintesc pe următoarele:  contributivitate, adică primești în funcție de cât ai cotizat; egalitate, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani; solidaritate socială: generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor;  Imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie”, a precizat Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD de Dolj.

Nicio pensie în plată nu va scădea

“În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare. Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte. Proiectul de lege prevede și debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. Astfel, ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat. Cetățenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele achitate drept contribuții”

4 categorii de pensii

“Noua lege prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș. Sunt aceleași patru categorii ca și în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură, pe care le voi detalia în cele ce urmează. În același timp, țin să precizez câteva aspecte foarte importante: vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim și nici cel complet, dar au fost corectate inechitățile care duceau la situația în care femei și bărbați cu aceeași vechime și același număr de puncte aveau pensii diferite. Condițiile speciale și deosebite și fostele grupe de muncă se păstrează și, de asemenea, se creează baza legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale. Aici menționez că Ministerul Muncii va propune Guvernului să prelungească, prin ordonanță de urgență, termenul de valabilitate a avizelor existente, pentru condițiile deosebite, care expiră la sfârșitul acestui an”.

Opțiunea pentru indemnizația socială minimă

“Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee. Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei opt opta pentru aceasta din urmă. Dacă nu optează în termenul de 3 luni amintit, atunci rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității. Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii. În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi”.

Contractul de asigurare facultativă: plata se va putea face în rate

“În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă totuși câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplății integrale, se va lua în calcul suma parțial achitată. În prezent, asigurarea facultativă se face la nivelul salariului minim, dar în practică s-a demonstrat că aceasta nu asigură nici măcar pensia minim garantată, astfel că s-a decis folosirea salariului mediu ca indicator. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani. Se mențin prevederile referitoare la contractul de asigurare pentru perioadele viitoare încheierii lui, cu noua bază de calcul”

Formula de calcul

“Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu VPR, adică Valoarea Punctului de Referință. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. VPR, adică Valoarea Punctului de Referință va fi de 75 de lei în anul 2021. VPR a fost determinat prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor. Foarte important, în lege se menționează că nicio pensie nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată”

Exemple concludente

„Vă prezint câteva exemple concrete vizavi de corecturile care s-au făcut la legislația în vigoare, care provoca multe inechități de genul: Bărbat și femeie cu același stagiu de cotizare realizat aveau pensii diferite, bărbatul fiind cel dezavantajat; Femei cu aceeași vechime în muncă, în aceeași profesie și ieșite la pensie în ani diferiți, aveau pensii diferite”.

Exemplul 1:

O femeie și un bărbat de profesie medici, cu stagiul realizat de 37 de ani. Bărbatul are în prezent o pensie de 1.980 de lei, iar femeia de 2.310 lei.

În anul 2021, după ce se va aplica noua formulă, ambii vor ajunge să aibă o pensie de 4.725 de lei. În cazul în care Guvernul ar fi mers pe actuala legislație și ar fi majorat, în plus, doar punctul de pensie, conform Programului de Guvernare, pentru bărbat ar fi rezultat o pensie de 3.375 de lei, iar pentru femeie – de 3.938 de lei.

Viitoarea lege le permite să primească o sumă egală, dacă au lucrat același număr de ani în aceeași profesie și au cotizat egal, iar din noua formulă au un câștig suplimentar amândoi.

Un alt exemplu:

Două femei și un bărbat profesori. Prima femeie are un stagiu complet de 26 de ani, un stagiu realizat de 35 de ani și are o pensie în plată de 1.650 de lei.

A doua femeie, care a ieșit la pensie cu un stagiu complet de 30 de ani, care are un stagiu realizat tot de 35 de ani, are acum o pensie de 1.463 de lei, deci cu 200 de lei mai puțin decât cealaltă femeie, deși au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții.

Bărbatul, cu stagiul complet de 35 de ani, cu aceeași vechime în muncă de 35 de ani, ca și cele două femei, are, în prezent, o pensie de 1.254 de lei.

Pensia celor trei va crește etapizat până în 2021, adăugându-li-se anual creșterea punctului de pensie, dar, pe noua formulă, vor ajunge să aibă o pensie egală, de 3.000 de lei.

Un alt exemplu la fel de relevant este în cazul a două femei funcționar contabil, care au realizat un stagiu egal, de 33 de ani, dar care au ieșit la pensie în ani diferiți. Una are acum în plată suma de 1.144 lei, iar alta – de 990 de lei. În 2021 ambele vor avea suma de 1.950 lei, după ce li s-a aplicat noua formulă de calcul.

Un alt exemplu concludent: doi profesori universitari, bărbat și femeie, cu același număr de puncte – 108. Bărbatul are în prezent 3.630 lei pensie, femeia are – 4.180 de lei. În 2021, după ce se aplică noua formulă de calcul, vor avea amândoi 8.100 de lei.