
Reabilitarea podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” a devenit subiect de dispută între PSD și PNL. Suma alocată pentru pod, 1,3 milioane de euro, este contestată vehement de liberali. În replică, primarul Mihail Genoiu spune că aceste costuri ridicate au reieșit din condițiile impuse de Ministerul Culturii. Genoiu a precizat că după ce se va finaliza proiectarea se va ști valoarea execuției.
“Grupurile noastre de consilieri au avut ședințe tehnice și au stabilit ce va fi votat și ce nu. Încep cu reabilitarea podului din Parcul Nicolae Romanescu. După cum știm, parcul ar fi trebuit reabilitat din fonduri europene dar, de fapt, s-a făcut din bani publici. Podul suspendat nu a fost prins în această reabilitare, iar acum dl. Genoiu vrea să aloce peste 1,3 milioane euro pentru acest lucru”, a declarat Ștefan Stoica. El a mai spus că deși există o expertiză tehnică, cheltuielile diverse şi neprevăzute sunt 21%, adică peste 220 000 euro, în condițiile în care standardele de cost aprobate prin HG prevăd maximum 10%. Aceeași situație se întâlnește și la capitolul proiectare, unde suma este 8 %, adică 49 000 euro, deși legea prevede maximum 3%. În plus, liderul liberalilor doljeni a atras atenția că nu există o analiză de risc seismic, pentru pod. ”Când am întrebat de ce nu s-a reabilitat podul odată cu parcul ni s-a spus că fusese reabilitat aproximativ acum 5 ani. Prin urmare, noi reabilităm un pod din cinci în cinci ani, cu o sumă imensă”, a mai spus Stoica.
Ce spune primarul Mihail Genoiu
„Știţi bine că noi am avut discuţii foarte aprinse vizavi de reabilitarea parcului cu Ministerul Culturii. Procedura care a fost pusă în aplicare la Podul suspendat este următoarea: s-a solicitat o expertiză şi un Studiu de fezabilitate care să aibă şi avizul Ministerului Culturii. Expertiza a fost înaintată Ministerului Culturii, care a stabilit anumite criterii şi reguli ce trebuie respectate la pod, după care societatea câştigătoare a licitaţiei respective a întocmit studiul de fezabilitate, pe baza observaţiilor date de Ministerul Culturii. Costurile ridicate, care reies din acest studiu, sunt tocmai datorită condiţiilor propuse de Ministerul Culturii”.
„Vă dau un simplu exemplu pe care l-am văzut: schela pe care se va lucra la pod va trebuie să fie una specială, din lemn”, a înaintat o primă explicaţie Genoiu. Întrebat din ce esenţă de lemn trebuie să fie confecţionată schela, pentru a se putea încadra la categoria condiţii speciale, edilul-şef al Băniei a spus: „Nu ştiu, nu mă pricep şi nici nu pot să intru eu în amănuntele date de Ministerul Culturii. Sunt anumite tehnologii, normate de acest minister, pe care proiectantul le-a respectat şi le-a prins în SF”.
„Că valoarea este mai mare sau mai mică vor stabili cei care vor face proiectul. De asta am şi zis să fie separată proiectarea de execuţie, pentru că studiul de fezabilitate trasează nişte linii generale, dar proiectul este cel care stabileşte exact valoarea execuţiei. După acest SF, se va face o licitaţie de proiectare. Din proiectare va rezulta exact care este valoarea şi dacă acest SF a apreciat corect valoarea de execuţie”, a subliniat Genoiu.
„Nu vă supăraţi, tot anul acesta şi tot anul trecut, am fost bombardat de ce nu se reabilitează podul. Aceasta este opinia cetăţenilor din Craiova, inclusiv presa a solicitat, în permanenţă, să i se spună ce se întâmplă cu podul. Deci oportunitatea reabilitării acestui pod, care are o vechime de 100 şi ceva de ani, într-un monument istoric cum este Parcul Romanescu, unic în Europa, eu cred că este o prioritate”
Acesta a menţionat că modernizarea podului nu a fost inclusă şi ea în proiectul mai larg, cu fonduri europene, deoarece, la momentul iniţierii lui, nu se scursese o perioadă mai mare de 5 ani de la ultima intervenţie asupra podului, perioadă despre care autorităţile spun că trebuie să se ţină cont laproiectele cu fonduri europene.
Întrebat cum comentează faptul că liberalii nu vor vota proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi, Genoiu a spus: Când au votat liberalii pentru Craiova? Nu e nicio surpriză”.