Marian Jean Marinescu: Am întrebat obsesiv Comisia Europeană care va fi cantitatea de energie electrică necesară în 2030 și din ce surse o vom produce. Gazul natural și energia nucleară vor continua să joace un rol important

 Marian Jean Marinescu: Am întrebat obsesiv  Comisia Europeană care va fi cantitatea de energie electrică necesară în 2030 și din ce surse o vom produce. Gazul natural și energia nucleară vor continua să joace un rol important

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a reușit să obțină de la Comisia Europeană câteva răspunsuri la întrebările legate de Green Deal. Proiecțiile din cadrul scenariului MIX arată că în 2030 producția brută de de energie electrică va avea următoarele proporții: 4 la sută – cărbune, 13 la sută – gaz natural, 16 la sută- surse nucleare, 65 la sută regenerabile, inclusiv biomasă.

Gazul natural și energia nucleară vor continua să joace un rol important chiar și după anul 2030, anul până când #UE și-a propus să reducă cu 55% emisiile, față de anul 1990, potrivit pachetului legislativ ”Fit for 55”. Anii care vor veni sunt ani de transformări profunde atât pentru economiile noastre, cât și pentru cetățeni.

De aceea, am întrebat obsesiv atât Comisia Europeană cât și colegii mei din Parlamentul European ce presupune pentru industrie și cetățeni atingerea acestor ținte, care va fi cantitatea de energie electrică necesară în 2030 și din ce surse o vom produce. Comisia Europeană mi-a răspuns în cele din urmă, în scris, la aceste întrebări: necesarul total de energie electrică în anul 2030 va fi de 3150 terawatt-oră (TWh).

Prin comparație, în anul 2019 producția de energie electrică a fost de 2780 TWh. Altfel spus, pentru tot efortul de decarbonizare până în 2030 va fi nevoie de doar 370 TWh în plus. Greu de înțeles cum va acoperi această cantitate necesarul unei economii europene care în 2030 va fi mult diferită față de cea din 2019. Doar un exemplu: autoturismele electrice care se dorește să le înlocuiască pe cele pe combustie internă. Or, creșterea parcului de autorturisme electrice va veni în paralel cu extinderea rețelei de stații electrice de alimentare la un nivel fără precedent. Tot potrivit Comisiei, 65% din cei 3150 TWh va proveni din surse regenerabile.

Cărbunele va conta în continuare- un mic procent, 4%, din totalul de energie electrica va fi produs prin explotarea carbunelui. Gazul natural va conta în continuare- 13% din energia electrică va fi produsă prin explotarea gazului, iar 16% din energia electrică va proveni de la centralele nucleare. Aceste date ale Comisiei arată că eforturile noastre de a menține în legislație posibilitatea statelor membre de a folosi gazul și energia nucleară în mixul energetic sunt nu doar justificate, dar absolut necesare. Da, trebuie investit în continuare în cercetare și inovare pentru ca regenerabilele să fie produse cât mai ierftin și oferta să fie cât mai diversificată.

Dar dincolo de asta, nu trebuie să uităm de asigurarea securității energetice, atât în UE cât și la nivelul fiecărui stat în parte. Fiecare țară are o situație diferită: unele au dezvoltat sectorul de energie solară, altele cel de energie eoliană, altele au industrie extractivă de care depind milioane de familii. Pentru România, menținerea gazului și energiei nucleare în paralel cu dezvoltarea și integrarea în economie a tehnologiilor verzi este calea de urmat.


Marian Jean Marinescu, europarlamentar

0 Shares