30 mai 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 23 Second

Prim-vicepreședinte PNL Dolj și fost președinte PNL Craiova, Marian Vasile este propus spre excludere de chiar organizația pe care a condus-o cu ceva timp în urmă.

Într-o discuție purtată cu Punct Ochit, Marian Vasile a declarat că se așteapta la așa ceva având în vedere semnalele primite în ultimul timp. „Motivele invocate sunt puerile. Nici nu are rost să le discutăm. Din punctul meu de vedere nu am prejudiciat partidul cu absolut nimic. Mai mult vreau să vă spun că domnul Giugea nici măcar nu este membru PNL. După cum știți dumnealui a plecat la Forța Dreptei iar când a revenit ar fi trebuit să-și depună adeziunea la organizația municipală unde eu eram președinte. Dumnealui s-a dus direct la organizația județeană ori asta este în afara statului. Sunt membru PNL și aștept cu mare interes ședința Biroului Politic Județean în care se va dezbate excluderea mea”, a spus Marian Vasile.

Care sunt capetele de acuzare ?

Potrivit comunicatului PNL Craiova, Marian Vasile și ceilalți doi consilieri propuși spre excludere au încălcat prevederile articolului 25, literele d, e, g și i, precum și a articolului 26, aliniatul 2 din statutul Partidului Național Liberal. 

Ce spune statutul?

Art.25

Fără discriminări sau privilegii, membrii PNL au următoarele obligaţii:

d) să pună în practică, cu disciplină și responsabilitate, toate hotărârile și deciziile organelor de conducere ale partidului;
e) să participe activ la toate activităţile partidului la care sunt convocaţi de organismele de conducere în
subordinea cărora se află, sau din care fac parte;

g) să îndeplinească mandatul primit în cazul delegării sau al participării în numele partidului la exercitarea
funcţiilor sau demnităţilor publice în care au fost desemnaţi sau aleși cu demnitate, competenţă și cinste și să pună în practică programele și politicile publice asumate de partid;

i) să nu participe la acţiuni sau manifestări contrare intereselor partidului și să nu aibă atitudini ori luări de
poziţie care să contravină deciziilor și hotărârilor organismelor statutare ale partidului;

Art. 26

Sancţiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica în una din următoarele situaţii:
b) a încălcat deciziile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului și, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante.

În ceea ce privește excluderea din partid, situația este ceva mai complicată în cazul lui Marian Vasile. Având în vedere că ocupă o funcție la nivel județean, potrivit statului, după caz propunerea de excluderea poate fi făcută de Biroul Politic Județean sau de Comitetul de Coordonare Județean.

Art 27

  1. Sancţionarea membrilor care nu ocupă funcţii la niciun nivel, în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, se decide de către BPL (BPSMB), pentru sancţiunile prevăzute la Art. 26 si se valideaza de catre BPJ
  2. Sancţionarea membrilor care ocupă funcţii la nivel local, în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, se decide de către BPJ, prin hotarare, la propunerea BPL sau a organismelor ierarhic superioare, pentru sanctiunile prevazute la Art. 26
  3. În astfel de situaţii, CCL sau BPJ se convoacă în cel mult 30 de zile de la data propunerii BPL.
  4. Decizia sau hotărârea de sancţionare se comunică celui sancţionat, în scris, în cel mult 5 zile de la adoptare.

Art. 28

  1. Sancţionarea membrilor ce ocupă funcţii la nivel judeţean, în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, se hotărăște de către BPJ, pentru sancţiunile prevăzute la Art. 26 alin.1 lit. (a) și (b), respectiv de către CDJ, la propunerea BPJ sau a organismelor ierarhic superioare, pentru sancţiunile prevăzute la Art. 26 alin. 1. lit. (c), (d), (e), (f), (g) și (h).
  2. În astfel de situaţii CDJ se convoacă în cel mult 30 de zile de la data propunerii

Context

Ruptura dintre Nicoale Giugea și Marian Vasile a survenit în momentul în care deputatul a fost reprimit în partid direct pe funcția deținută de consilierul local, președinte PNL Craiova.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares