„Sunt 3 probleme mari în care rolul președintelui e important.
Prima: corupția și funcționarea instituțiilor. Sunt zone întregi din stat acaparate de grupuri de interese. Și acționează în interesul găștii. Iar instituțiile nu funcționează pentru că prevalează relația de partid și nu competența. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă. Nu va fi un concurs de țipat «În România e corupție». Știm cu toții că e. (…) Președintele trebuie să stabilească mecanismele administrative, să poată coagula colaborări politice și să înțeleagă mecanisme juridice. Aceste lucruri m-au făcut să fac acest anunț, astăzi.
A doua problemă: România nu are o direcție azi. Există studii și strategii. Dar se bat cap în cap și sunt foarte puțin adaptate la realitate. Pe de altă parte, România are și în sectorul public și în cel privat, și în zonele de diaspora resurse mari de competență pe care statul român nu le-a accesat. Și acesta este rolul președintelui. De a identifica aceste competențe. De a le organiza pentru ca împreună să propună politicile publice pentru cele mai importante probleme ale României.
A treia problemă: România e împărțită în categorii socioculturale care sunt în opoziție una față de alta. Pentru că preocupările nu le-au fost înțelese de clasa politică. De la pandemie, la războiul din Ucraina. La care guvernanții nu au avut rolul adecvat. Este rolul președintelui să se adreseze acestor categorii, să enunțe valorile care ne unesc, cele care fac diferența și să semnalizeze acele exagerări care fac diferența în societatea noastră!
Întrebare legitimă: de ce vin cu această candidatură când bucureștenii tocmai mi-au acordat încrederea și la locale și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine.
În anii din urmă, am reușit să dăm Bucureștiului o direcție. Dar viteza cu care am mers în această direcție n-a fost corespunzătoare. Și nici nu poate fi, în anii care vin, dacă nu se schimbă ceva fundamental în administrația românească.
Voi candida independent. Sunt deschis la negocieri cu partidele pro europene. E nevoie ca reformele pe care le anunță partidele în aceste zile să fie urmată, în activitatea guvernamentală. Sunt convins că societatea va reflecta, va înțelege ce e de schimbat și va fi puternică”, a precizat Nicușor Dan.