
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
„Urmează să avem o creştere de 4% pe net de la 1 ianuarie 2018. În acelaşi timp, vom mai avea una cu 20% din martie pentru profesori, iar sănătatea urcă direct pe grila din 2020. În 2016 am avut un buget de cheltuieli salariale de 58 de miliarde de lei. În anul 2017, acesta a urcat la 68 de miliarde de lei. Iar bugetul pe care dumneavoastră l-aţi aprobat ca parlamentari este de 81 de miliarde pentru anul acesta”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la audierile din Parlament pentru validarea Guvernului Dăncilă.
Olguța Vasilescu a spus că Legea pensiilor este cea mai aşteptată lege la ora actuală, iar aceasta va fi aplicată în curând.
„Legea pensiilor va fi aplicată foarte curând. Sper că în această sesiune. Am avut deja o discuţie preliminară şi cu domnul ministrul Teodorovici (ministrul propus petru portofoliul Finanţelor, n.r.) , mi-a plăcut foarte mult răspunsul, i-am spus că vor fi costuri suplimentare faţă de ce este la ora actuală în bugetul de pensii şi mi-a răspuns că sarcina lui, ca ministru de finanţe, este să găsească banii. E foarte bine dacă e aşa, înseamnă că vom avea o legislaţie foarte bună; de altfel, ştiţi foarte bine că pensionarii o aşteaptă, este cea mai aşteptată lege la ora actuală, dar în acelaşi timp va trebui să operăm şi câteva forme de reorganizare la nivelul Casei de Pensii, pentru că va fi foarte greu de aplicat, cu funcţionarii noştri de la Casa de Pensii, în acelaşi stadiu. Ei (funcţionarii Casei de Pensii n.r) au cerut deja o suplimentare a numărului de personal şi va trebui să gândim foarte bine nouă structură, dar sigur că încercăm să grăbim adoptarea acestei legi”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
De asemenea, aceasta a mai precizat că legea pensiilor nu este o lege deloc uşoară şi a reamintit că fosta lege a pensiilor a stat în lucru o perioadă de câţiva ani.”Nu vreau să dau termene, puneţi o presiune foarte mare pe Ministerul Mun cii. E vorba şi de circuitele statului român, care trebuie să aplice această lege, nu e o lege deloc uşoară. Amintiţi-vă că fosta lege a pensiilor a stat în lucru o perioadă de câţiva ani. S-au folosit fonduri de la Banca Mondială pentru specialişti, ca să se facă această legislaţie şi a avut de asemenea o perioadă de implementare foarte lungă. Important este să fie o lege bună. Până atunci am avut grijă de pensionari, în sensul că am crescut pensiile prin actuala legislaţie, dar prin majorarea punctului de pensie. Mi se reproşează de către cei de la PNL şi văd că încă nu au priceput, de ce nu am aplicat legea „mot-a-mot”, aşa cum era ea. Ce ne făceam în anii 2016, fără inflaţie, ar fi însemnat că în 2017 nu trebuia să aplicăm nicio majorare la pensie, or noi am majorat punctul de pensie până la 1.000 de lei încă de anul trecut şi sigur că majorările vor continua chiar şi fără să avem o nouă legislaţie de pensie”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu. Întrebată dacă pilonul II de pensie va deveni opţional, aceasta a răspuns că nu există încă un proiect în acest sens.