16 aprilie 2024
0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

DSCN7142

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a reafirmat sprijinul pentru organizarea unor evenimente culturale prin care să fie descoperiți și promovați artiști valoroși, în acest sens înscriindu-se și manifestarea „Drumuri brâncușiene“, care ajunge în 2016 la cea de-a IV-a ediție. Declarația a fost făcută joi, în cadrul Simpozionului „Constantin Brâncuși – artistul tuturor culturilor“, desfășurat la Centrul de Restaurare, Conservare și Vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova, printr-o inițiativă comună a instituției de învățământ superior și a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.

 „Doresc să îi felicit pe organizatori și, în special, pe Înalt Preasfinția Sa, Acad. Dr. Irineu, pentru acest eveniment dedicat unei personalități nu doar a Olteniei, ci a întregii țări, pentru că marele sculptor este cel mai cunoscut dintre români. Întotdeauna, atunci când călătorim în afara țării și vorbim despre figuri marcante, Constantin Brâncuși este primul nume pe care îl rostesc toți cei care se referă la România. Vreau să salut și prezența celor care sunt în sală, înalți oaspeți, reprezentanți ai Bisericii și ai mediului universitar, membri ai Academiei Române – căci nu mulți cunosc faptul că Brâncuși a fost ales post-mortem membru al academiei. Și nu este singurul oltean renumit în străinătate. Noi ne mândrim nu numai cu gorjeanul adoptat de Craiova, ci și cu un alt mare om de cultură, Eugen Ionescu, care s-a născut la Slatina, dar care și-a finalizat studiile în orașul nostru.

Ne mai mândrim, la Craiova, cu cea mai mare colecție de opere ale lui Constantin Brâncuși din România, însă, din păcate, mai mică față de cea care se regăsește la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris. Îmi exprim speranța că statul român va reuși să intre în posesia unor alte lucrări ale sculptorului, pe care să le aducă în România și în patria lui, Oltenia. Până atunci, noi am încercat să descoperim un nou Brâncuși, în acest sens organizând anual un simpozion de sculptură, care se numește chiar «Drumuri brâncușiene» și care așază în centrul său câte o personalitate craioveană.

Am început cu scriitorul Marin Sorescu, iar ediția din 2015 a fost dedicată maestrului Tudor Gheorghe, care a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani chiar în primele zile ale manifestării. Anul acesta, evenimentul îl consacrăm poetului Adrian Păunescu și vom continua cu Alexandru Macedonski. De la creația brâncușiană am pornit și în momentul în care ne-am gândit cum va arăta noul stadion al Craiovei. Am discutat atunci cu arhitecții, cărora le-am sugerat să aibă în vedere faptul că orașul nostru nu este doar patria fotbalului, ci și patria lui Brâncuși, așadar ar fi bine să imagineze arena în formă ovoidă, formă sub semnul căreia stau multe dintre operele sale. Salut încă o dată organizarea unei astfel de manifestări, prin care putem să ne omagiem înaintașii, dar prin care putem și să facem ceva pentru cei care, la un moment dat, pot avea un cuvânt de spus în cultura și arta României“, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares