Primarul Mihail Genoiu a explicat într-o conferință de presă imediat după ședința CL în care consilierii au aprobat preluarea Colegiului Carol și a Operei Române de către CNI pentru a fi reabilitatea cu bani de la bugetul central care va fi procedura pentru finalizarea celor două obiective.
Genoiu a precizat că există deja un studiu de fezabilitate (SF), dar că acesta trebuie reactualizat, întrucât, în toamna lui 2016, au intervenit unele modificări cerute de reprezentanţii ISU. „Au fost făcute nişte modificări cerute de ISU şi, din această cauză, am solicitat CNI să facă o actualizare a SF-ului. După aceea, va fi scoasă la licitaţie proiectarea şi execuţia atât a Operei, cât şi a Colegiului, deoarece este o clădire comună, care nu poate fi separată”. Potrivit primarului, proiectul prevede reabilitarea atât a structurii de rezistenţă, cât şi a arhitecturii, iar la Opera Română sunt incluse şi toate dotările legate de funcţionalitatea instituţiei de cultură.
„Este o lucrare grea, foarte complicată, care va fi monitorizată în permanenţă de Ministerul Culturii, fiind vorba de un monument istoric”, a apreciat Genoiu. Acesta a precizat că valoarea investiţiei, evidenţiată în SF-ul actual, este de 18 milioane de euro, dar că se aşteaptă să apară diferenţe în urma reactualizării.
Termenul de execuţie iniţial era de 2 ani şi jumătate, dar, autorităţile spun că şi acesta se va revizui.