Warning: sprintf(): Too few arguments in /home2/r32640punc/public_html/wp-content/themes/chromenews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Majoritatea parlamentară PSD s-a implicat în îmbunătățirea calității vieții femeilor din România, precum și în diminuarea discriminării acestora, prin adoptarea mai multor prevederi legislative. De altfel, Partidul Social Democrat este singura formațiune politică care își dorește creșterea implicării femeilor, având în Programul de Guvernare un capitol distinct destinat acestora: „Respect și demnitate pentru femei”. În conformitate cu acesta, se află în desfășurare mai multe programe stimulative, în scopul ușurării vieții de zi cu zi a româncelor, mai ales a celor care locuiesc în zonele rurale și au posibilități materiale reduse. Prin măsurile adoptate, Executivul și majoritatea parlamentară PSD urmăresc egalizarea condițiilor de trai ale femeilor din mediul rural cu a celor din zona urbană, știut fiind faptul că româncele de la țară au o viață mai grea și mai multe aspecte care le defavorizează și chiar le discriminează. Egalitatea de gen este un segment important în modelul social propus de noi românilor. Între proiectele de sprijin a femeilor se numără Programul național pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cu o durată de trei ani și un buget de 12 milioane Euro. Totodată, sunt în derulare o serie de proceduri privind raportarea, colectarea și monitorizarea informațiilor de strictă necesitate în domeniul violenței în familie, normele metodologice privind emiterea Ordinelor de Protecție în regim de urgență, precum și crearea unui sistem de monitorizare a Ordinelor de Protecție, prin folosirea unor dispozitive electronice și a aplicațiilor în rețelele de telefonie mobilă. Nu în ultimul rând, este în stadiu de definitivare constituirea unei rețele naționale de experți în domeniul egalității de șanse.

În perioada următoare, vor fi lansate noi mecanisme de abordare a măsurilor de prevenire a cazurilor de violență în familie, dar și normele metodologice privind consilierea psihologică în situațiile de divorț în care au fost înregistrate antecedente privind violența în familie. În acest fel, în anul Președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, România dă un semnal consistent de bune practici în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.

În acest context, va fi inițiat un set de prevederi antidiscriminare, în vederea diminuării acestor fapte ale căror victime sunt preponderent femeile. Este clar că deciziile guvernamentale și parlamentare luate până acum urmăresc obținerea unor rezultate concrete în ceea ce înseamnă respectarea drepturilor femeilor și în creșterea fermității luptei împotriva nedoritului fenomen al violenței împotriva femeilor.

O realizare de care se bucură foarte mult părinți este aceea că, de la 1 aprilie 2019, 3,6 milioane de copii primesc alocaţiile mărite! Pentru cei cu vârsta de până la 2 ani sau pentru cei cu dizabilităţi, alocaţia a crescut de la 200 lei/lună la 300 lei/lună, iar pentru ceilalţi copii, de la 84 lei/lună la 150 lei/lună. În acest an, Guvernul va aloca în total 1,3 miliarde de euro pentru plata alocaţiilor. Această majorare a fost posibilă datorită parlamentarilor PSD care au iniţiat şi au susţinut amendamentul de majorare a alocaţiilor şi de modificare a legii plafoanelor bugetare.

De asemenea, a fost asigurat accesul gratuit în creșe pentru cel puțin 30.000 de copii, în cadrul unui proiect guvernamental în valoare de 168 de milioane de euro. Astfel, părinții cu venituri reduse vor fi sprijiniți să-și înscrie copiii în creșe fără a mai plăti taxe de înscriere, de școlarizare sau orice alt tip de contribuție ce revine acum mamei sau tatălui. Vor fi susținuți cu prioritate părinții care nu au un loc de muncă și au în creștere unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la doi ani, precum și cei cu venituri reduse, care aparțin categoriilor vulnerabile. Este un proiect social binevenit pentru dezvoltarea serviciilor de educație și îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 2 ani, având în vedere că în prezent doar 2% din copiii din această categorie sunt înscriși la creșă. Această politică va fi dezvoltată în continuare, atât pentru creșterea accesului la educație al copiilor, cât și ca formă de ajutor pentru părinții care au nevoie de un loc de muncă, dar nu au cum să asigure îngrijirea copiilor lor.

Tot pentru femei și mame, majoritatea parlamentară PSD a votat o lege care permite acordarea unei indemnizații lunare pentru creșterea copilului cel puțin egală cu cea primită pentru copilul anterior, în cazul în care mamele nasc alt copil în interval de un an de la finalizarea concediului maternal.

Respectarea drepturilor femeilor și egalitatea de șanse între femei și bărbați sunt elemente esențiale în cadrul Programului de guvernare al PSD la capitolul destinat femeilor, iar politicile publice și strategiile de eliminare a discriminărilor încă existente și de creștere a prezenței româncelor în viața publică și socială vor continua și în următoarea perioadă.

ALINA-ELENA TĂNĂSESCU

Deputat PSD Dolj