
România acordă o importanţă deosebită viitorului de mâine al ţării, în contextul deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. În acest sens, la Bucureşti, are loc conferinţa internaţională cu tema „Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul Uniunii Europene”,, la care sunt prezenţi sute de copii, experţi în drepturile copilului, înalţi funcţionari europeni şi reprezentanţi ai societăţii civile din toate ţările membre.
Evenimentul face parte din agenda oficială a României în cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, scopul acestuia fiind impulsionarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc în mod direct. Unul din cinci cetăţeni europeni este copil sau tânăr, ceea ce le conferă dreptul de a fi consultaţi şi de a fi activi în strategiile şi dezbaterile care le creionează viitorul, în conformitate cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile copilului. Această iniţiativă a fost declarată prioritară pentru Guvernul României pe durata mandatului la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Conferinţa a adoptat „Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”, elaborată de un grup de copii români, după un amplu proces de consultare la nivel internaţional. Acest document stipulează că adulţii au datoria de a respecta dreptul la participare a copiilor şi tinerilor, ca unul dintre drepturile lor fundamentale. România defineşte astfel fundamentul legislativ al unui mecanism complex la nivel european, prin care punctele de vedere ale copiilor sunt incluse oficial în agenda de lucru europeană.
Consider că implicarea copiilor şi a tinerilor în strategiile iniţiate pentru ei este extrem de importantă, în contextul consultării în ceea ce înseamnă deciziile luate în scopul influenţării vieţii lor de zi cu zi. Astfel, „Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană” va deveni prefaţa creării unor structuri formale şi a unor mecanisme menite să promoveze drepturile copiilor, în acord cu prevederile Recomandării UE „Investiţia în copii”.
Sunt convinsă că dinamizarea nivelului de familiarizare a copiilor şi tinerilor cu problematica Uniunii Europene, implicarea activă în demersurile europene şi stimularea creativităţii şi a responsabilizării lor în cadrul proceselor de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor UE, vor face Europa mai puternică şi vor uni şi mai mult ţările membre, având în vedere creativitatea, activismul şi implicarea tinerei generaţii.
Alexandra Presură, deputat PSD de Dolj