8 septembrie 2024

Șeful Clinicii de Urologie a Spitalului Județean Craiova, doctor Paul Tomescu, îndeamnă la calm și spune că boala nu se ia în spital. 

„Multă lume discută agresiv și-n necunoștință de cauză despre „bacteria ucigașă”din Spitalul Clinic Craiova! Oprobriul populației cade,ca de-obicei,pe doctori iar,ce e mai trist,ministerul și Sanepidul se fac „preș” și trec la măsuri extreme,inclusiv punitive în loc sa informeze și sa educe populația! Aproximativ 8% dintre români sunt purtători asimptomatici ai acestei bacterii,proporția fiind mult mai mare la cei >65ani! În condițiile unei îmbolnăviri grave ce necesită internare,operații sau reanimare,și a administrării prelungite de antibiotice,șansele de a selecționa bacteria și de a dezvolta boala sunt și mai mari!Această boală nu se ia însă în spital,așa cum,de exemplu putem face o toxinfecție alimentară dacă mâncăm ceva stricat într-o cârciumă murdară! Pacienții au din prealabil bacteria,sunt purtători,și abia când suferă o îmbolnăvire gravă și mai iau și antibiotice dezvoltă și această complicație!  După cum vedeți în pasajul de mai jos,în USA dezvoltă-n spitale 260 de oameni/zi această boală iar în afara spitalelor și mai mulți! Dintre aceștia mor ~70 de oameni/zi! Este- ntradevar o problemă medicală gravă,dar nu veți vedea-n ziarele sau televiziunile din America această isterie mediatică! Și cu atât mai puțin veți afla de vreo culpabilizare a corpului medical care n-are nicio vină-n chestia asta! Din păcate la noi chiar mulți confrați doctori habar n-au de problemă ca să nu mai vorbesc de Minister sau Sanepid! Jalnic!”, a scris doctorul Tomescu pe facebook.

bacterie

Și fostul rector al UMF Craiova, doctor Adrian Săftoiu a comentat situația de la Spitalul din Craiova: Aveti dreptate cu isteria mediatica, evident ca nu corpul medical este de vina ci starea sistemului sanitar, aglomeratia din spitale si lipsa masurilor de igiena simple (mai multa APA SI SAPUN!). Problema este prezenta si in SUA, dar nu la magnitudinea actuala din Romania, iar mortalitatea este de aproximativ 10%, deci gravitatea infectiei (in special la pacientii tarati, imunosupresati, etc.) nu trebuie subestimata deloc. Pacientii trebuie sa fie izolati, pentru ca infectia se transmite prin spori care persista in incaperi saptamini si chiar luni. Ce trebuie spus este ca nu numai in Craiova este prezenta, ci in toate spitalele mari din Romania, atit ca e mai usor sa arati cu degetul in curtea altora. Pina cind nu se va reglementa transplantul de microbiom va persista si chiar vom auzi din ce in ce mai mult pe tema asta… Infectia CD face parte din infectiile asociate sistemelor de sanatate (evident ca nu doctorilor si asistentelor!), pentru ca acolo se perpetueaza, nu neaparat in comunitate unde prevalenta la populatia asimptomatica este de sub 10%:https://www.cdc.gov/hai/organisms/cdiff/cdiff_infect.html