24 februarie 2024
0 0
Read Time:3 Minute, 17 Second

pnl-turcan

Cele două evenimente privind situația învățământului și prezentarea programului PNL pentru Educație desfășurate la Craiova și organizate de liberali, au beneficiat de o prezență semnificativă din partea mediului educațional craiovean. În cadrul conferinței de presă susținute de Raluca Turcan, Președintele comisiei de învățământ a PNL, de Ionuț Stroe, deputat PNL, de Nicolae Giugea, Președinte al PNL Dolj și de senatorul Mario Oprea s-a discutat despre nevoia ca partidele politice să pună mai mult accent pe programe concrete ce privesc siguranța, sănătatea și pregătirea copiilor.

”Două teme ar trebui să fie foarte importante în această campanie electorală, respectiv siguranța și sănătatea copiilor. Despre ei ar trebui să vorbim în această campanie electorală. Din păcate, marile mesaje ale partidelor politice se îndreaptă către alte categorii socio-profesionale și vorbim foarte-foarte puțin despre copii. Când această opțiune pe care ne-o exprimăm în 11 decembrie are impact direct în viața copiilor noștri, în viitorul lor”, a declarat Ionuț Stroe.

Acesta  a atras atenția că pe plan local, sunt două mari chestiuni asupra cărora PNL trage de mult timp semnale de alarmă. ”Este vorba despre Liceul Carol 1 despre care tragem de un an de zile  semnale de alarmă în legătură cu procesul de educație care este periclitat de starea deplorabilă, extrem de gravă în care se găsește. Administrația Lia Olguța Vasilescu nu a făcut nimic pentru reabilitarea acestui liceu, iar pericolul este mare. Cel de-al doilea lucru se referă la lipsa unui spital de pediatrie în regiune și sper că viitorul spital regional va avea obligatoriu o astfel de secție”.

Invitatul special al evenimentului a fost deputatul PNL Raluca Turcan, aceasta a vorbit despre programele propuse de PNL pentru educație. De parteneriatul real în realizarea proiectelor pe care il au liberalii cu Președintele Klaus Iohannis și cu premierul Dacian Cioloș.

”Din cei 26 de ani, câți au trecut de la Revoluție, PSD a condus Ministerul Educației timp de 19 ani. Cel mai bun program anti sărăcie este un program axat pe educație care produce efecte solide, constante, de echitate, incluziune și performanta în societate. Șomajul în rândul tinerilor a ajuns la o rată de 32%. Peste 700 000 de tineri sunt în afara sistemului școlar. Romania are un procent de 37% de analfabeți funcțional. În aceste condiții, discursul PSD, nu prezintă credibilitate”, a declarat deputatul Raluca Turcan.

Aceasta a amintit și câteva puncte realizate deja împreună cu actualul Guvern:

  • Manualele gratuite pentru toți elevii din învățământul de stat sunt un drept prevăzut în Legea Educației Naționale din 2011, dar ignorat în ciuda insistențelor societății civile, a reprezentanților cadrelor didactice și a părinților. Fostul Guvern a ignorat până și Parlamentul și Comisia de specialitate a Camerei Deputaților.
    La începutul acestui an școlar Guvernul Dacian Cioloș a deblocat distribuirea manualelor gratuite pentru clasele a XI-a și a XII-a.
  • Învățământul profesional dual vine în sprijinul mediului de afaceri, al comunităților locale și al elevilor. Sistemul de educație asigură în acest tip de învățământ resursele umane și financiare și organizează formarea teoretică din școală, de una, două zile de studiu pe săptămână, iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane și financiare și să organizeze formarea practică, de la locul de muncă, în celelalte trei, patru zile. Totul se desfășoară pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic și elev, iar absolvenții au posibilitatea de a intra pe piața muncii și, în același timp, au posibilitatea de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare.
  • Legea privind recuperarea salarială a profesorilor care nu au dat statul în judecată sau care au primit o decizie nefavorabilă la instanțe a fost susținută și promovată de PNL. PNL a mai avut în acești trei ani inițiative în Parlament pentru creșterea calității în sistemul educațional, manuale gratuite, transport gratuit al elevilor, finanțarea per elev indiferent de forma de învățământ la care merge, pentru evaluarea externă a universităților, și toate acestea au fost blocate de PSD.

 Biroul de presa PNL Craiova

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
0 Shares